Élet-Stílus

Macerás macskával menekülni Magyarországról

Világgá menne, de évekkel ezelőtt vállalt egy négy lábon járó felelősséget? Vagy csak nyaralna házi kedvencével külföldön?Felkészítjük kicsit.

A kutya, macska, ha nem is vígan, de utazhat repülőn. Már amelyiken. A fapadosokon nem kívánt utasok. De ne is gondolja senki, hogy a kisállat légi utaztatása lehet olcsó. A jegyárakkal most nem is foglakoznánk, függ az út hosszától, a légitársaságtól, az állat nagyságától. De egy cicatulajdonos azt mesélte, hogy Budapestről New Yorkba 60 ezer forintért repülhetett vele a macskája. Öt éve. És ebben még nincsenek benne a járulékos költségek.

Macskát reptetni így is lehet, csak rettentő kockázatos. A világhírnév viszont garantált.

A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály tájékoztatta a Hír24-et, hogy mit kell tudni általában a kisállatok repülőn szállításáról. A kisebb kutyák, macskák utazhatnak az utastérben is. Akad ahol 8 kiló a határ, de ez is kennellel együtt értendő, a legtöbb gépen ennél jóval kisebb állatokat fogadnak.

“A légitársaságok általában három-öt kilóban határozzák meg a szállítható kisállatok felső súlyhatárát, tehát kifejlett német juhászkutya nem mehet az utastérbe, West Highland terrier vagy Chihuahua esetleg igen.”

A gazdi mellett utazó állat sem pórázon sétál fel a gépre, a szájkosár sem elég itt, hát még a csomagtérben.

“Kézipoggyászként csak megfelelő táskában szabad felvinni kisállatot, a nagyobb testűeket  pedig zárt szállítóketrecben és poggyásztúlsúlyként vagy légi teheráruként fogják elszámolni, tehát a szállítás meglehetősen borsos összegbe kerül, igaz, biztonságos.”

Minden légitársaságnál más a szabály, milyennek kell lennie a szállítóeszköznek. Kimondottan ilyen célra is készítenek már táskákat. Íme, egy:

A megfelelő méret kiválasztásában egy (angolul) beszélő kutya és egy macska nyújt segítséget.

Aki kisállattal akar utazni, annak minél előbb jeleznie kell ezt a légitársaságnál, mert nem lephetik el a fedélzetet kutyák és macskák.

“Egy járaton általában csak egy házi kedvenc szállítható. Gondoljunk csak a legendás kutya-macska barátságra.”

Papírokra ugyanúgy szükségük van az állatoknak, mint nekünk, sőt, néha többre is. Megint csak hangsúlyozva, hogy a szabály mindenhol kicsit más.

“Fontos a nemzetközi kutya/macska útlevél beszerzése, a chip-es azonosítás és a nemzetközi szabványnak megfelelő oltási könyv is. Vannak olyan országok, pl. Nagy-Britannia, USA, Kanada, ahová tilos vagy csak szigorú és költséges karantén-eljárás után szabad állatokat bevinni, tehát erről is fontos előre tájékozódni.”

Szagmentesen, csendben? 

Az egyébként szobatiszta állatoknál is megeshet, hogy a kennelbe, táskába piszkítanak, egyrészt az izgalom miatt, másrészt mert nem mehetnek ki. Igen, nincs sétálgatás, ölben babusgatás, a fejét sem dughatja ki a hordozóból, ha már az utastérben van. Van azonban egy trükk arra, hogy az állat ne okozzon kellemetlenséget. Igaz, ez neki lehet kellemetlen.

“Kutya és macska esetében javasolt a 24 órás koplaltatás az utazás előtt. Mivel mégiscsak ragadozókról lenne szó, így baj nélkül elviselik az éhezést és így megúszható az utazás közbeni „baleset”. Ha mégsem, akkor minden repülőn van több mosdó is, ott lehet „tisztába tenni” a problémás esetet.”

Arra nincs szabály, milyen hangos lehet egy állat, mint ahogy kisgyerekeknél sem lehet elkerülni, hogy olykor megzavarják mások nyugalmát, de az eleve vinnyogós, ugatós vagy nyávogós állattal nem célszerű repülni, az minden utasnak – beleértve a gazdit is – rémálom.

Több állatorvos és légitársaság is ajánl gyógyszert utazásra, Hardy Mihály szerint erre nincs szükség, ha nem problémás az állat.

“Nyugtatózni nem érdemes, mert annak adagolását csak az állatorvas tudja pontosan beállítani, nehogy túlszedáljuk szegény blökit. Bár számukra is szokatlan új élmény a repülés, mégis érdemes csak szófogadó, jól nevelt (pl. étterem-kompatibilis) kutyával nekivágni az utazásnak és akkor nem lesz semmi baj.”

Utazás a csomagok közt

Felmerül a kérdés, hogy a poggyászként feladott állatok hogyan viselik, hogy nincs fény, hideg van és nagy zaj. Hardy Mihály szerint ezek kibírható megpróbáltatások:

“A csomagtérben valóban sötét van, némileg hidegebb is mint, az utastérben, de mondjuk plusz tizenöt fokot bármelyik kutya vagy macska ki kell, hogy bírjon, akár órákon keresztül is. Zaj van, de nem több, mint az utastérben.”

Készült pár rejtett kamerás felvétel is arról, hogy bírta az imádott állat az utazást a csomagok között:

Hardy Mihály azt javasolja, állattal csak akkor utazzon valaki, ha elkerülhetetlen, akkor viszont alaposan készüljön fel.

“Mindenképpen egyeztetni kell a légitársasággal és előre tájékozódni a célország szokásairól, szabályairól.Számos kiskutya-kismacska maradt itt örökre a repülőtéri dolgozókra, mert a gazdik elfelejtettek számukra utazási papírokat kiváltani. Nem árt, ha beszélünk az állatorvossal is, hogy mit tanácsol, a kedvencünk alkalmas-e a repülősé utazásra. Ha lehet, inkább ne vigyük magunkkal a nyaralásra a házi kedvencet, hanem bízzuk rokonra, ismerősre, vigyük panzióba. Azt az egy-két hetet jobban ki lehet bírni így, a nyaralást sem teszi tönkre a kutyával való törődés. Az egyéb házi kedvencek, alligátor, madárpók, iguána vagy varánusz semmilyen körülmények között nem szállítható, csak speciális teherárúként, szóval maradjanak otthon.”

 Kisállatok repülőn szállításáról itt is tájékozódhat.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik