Élet-Stílus

Megvan a VELUX Padlásból Tetőtér pályázat 5 millió forintjának nyertese (x)

24.hu
24.hu

2015. 07. 10. 13:37

Az 5 millió forint nyereményértékű, március elején meghirdetett Padlásból Tetőtér pályázat zsűrije és a felkért szakértők összetett szempontrendszer alapján egy budapesti, kétgyermekes családot és XV. kerületi házukat választotta a minta tetőtér-beépítés megvalósítására. A pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a padlásra mint a lakótér bővítésének kézenfekvő, gazdaságos és rövid kivitelezési igényű lehetőségére.

A nyertesek családi házában a mintatetőtér kialakításával a vállalat követendő példát kíván mutatni, valamint tanácsokkal fog szolgálni mindazoknak, akik tetőtér-beépítésben gondolkoznak. A tervezési és a kivitelezési folyamat teljes dokumentálásával és bemutatásával úttörő szerepet vállal a cég, mivel eddig hasonló kezdeményezésre nem volt példa hazánkban.

„A Padlásból Tetőtér pályázatra közel 200 regisztráció érkezett” – mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország Kft. marketing vezetője, a pályázat felelőse. „Ez a szám jól tükrözi, hogy sok olyan családi ház van Magyarországon, ahol az ott élők számára a tetőtér vonzó lakóteret jelent. A VELUX cég által felajánlott 5 millió forint egy átlagos, kb. 80 négyzetméteres tetőtér-beépítés teljes költségvetésének csak maximum a felét teszi ki. Nagyon örülök, hogy a Szarvas család pályázata alapján, Budapesten, a XV. kerületi házukban megtaláltuk az ideális minta tetőtér-beépítés helyszínét.”

A pályázat kiírója az elindításkor feltételezte, hogy elsősorban nagyobb településeken élők figyelmét kelti fel, de sokan kisebb falvakból is érdeklődtek, így módosította a pályázati feltételeket, hogy számukra is biztosíthassa a lehetőséget. A benyújtandó dokumentáció elkészítésekor a kivitelezés várható időigényének és költségének megbecslése sokaknak okozott nehézséget. Viszont éppen ezek az elvárások segítették a pályázókat a tetőtér-beépítés „következményeinek” felmérésében és a valós terhek megismerésében.

A nyertesek kiválasztásakor, a kiírásban meghatározott megvalósíthatósági vizsgálatot több ház esetében lebonyolították, hogy kiszűrjék azokat a kockázatokat, amelyek veszélyeztethetik a minta tetőtér-beépítés tervek szerinti megvalósítását.

„Éppen a tetőtér-beépítéssel kapcsolatban keresgéltem az interneten, amikor felfedeztem a VELUX cég pályázatát, és rögtön azt gondoltam, ez talán segíthetne nekünk” – mondja Ferenc, a családfő. „Amikor 2010-ben megvettük ezt az 1920-as években épült házat, már akkor szerettük volna a padlást is beépíteni. De akkor a ház felújításával csak a födémig jutottunk. Mostanra, hogy bővült a család, már a két lányunk miatt is célszerű lett a lakótérnövelés, de a telkünk már így is a beépíthetőség határán van, csak felfelé terjeszkedhetünk. A pályázatban kiírt önrész érthető és célszerű, mivel így még jobban sajátunknak érezzük a beépítés folyamatát. Évekkel ezelőtt kétféle lakáscélú elő-takarékosságba kezdtünk, ezek mostanra járnak le, így megvan a szükséges önrészünk.”

 velux (Array)

„Azért is örültünk a VELUX pályázatnak, mert így a határidő miatt kénytelenek voltunk másfél hónap alatt egy kerek egész tervet összerakni” – mondja Zsuzsa, a két kicsi lány édesanyja. „A bonyolult tervezési, költségbecslési munkák mellett jó volt, hogy a fotók, videók elkészítésében a gyerekek is részt vettek, és még az alaprajzot is segítettek kiszínezni.”

A nyertes pályázat alapján a mintatetőtér tervezése a VELUX Magyarország Kft. által megbízott építész feladata. Mivel a projekt nagyon összetett és sokrétű munkát igényel, fontosnak tartotta a cég és a család is, hogy olyan kivitelezőt válasszanak, amely valamennyi szükséges szakmunkát képes elvégezni, és a teljes alvállalkozói csapatot összefogja. A nettó 5 milliós pályázati díj a teljes beruházásnak csak egy részét fedezi, a többit a nyertes család állja.

velux (Array) 

A beépítés folyamatosan nyomon követhető a VELUX Magyarország weboldalán: http://www.velux.hu/palyazat illetve YouTube csatornáján is.

A projekt 2015 őszére tervezett megvalósulása után, a VELUX Magyarország Kft. összehasonlító vizsgálatokat tervez a tetőtér-beépítés, az alapterület növelő melléépítés, és az új házvásárlás időigényessége, bonyolultsága, költségei között. Valamint az ingatlan értékének változását is nyomon követi. A tetőtér-beépítéssel kapcsolatos tervekről és munkákról újabb hírekben számol be a vállalat.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.