válás (Array)
Élet-Stílus

Ezért gyötrik annyit egymást a párok váláskor

Ha egymás mellett már nem bírják, de mégsem képesek elengedni a másikat, akkor jön a hosszas huzakodás a bíróságon. Vagyis a perfüggőség.

Egyre többször lesz perfüggőség a válásból: sokszor nem tudják elengedni egymást a válófélben lévő párok, ezért inkább elhúzzák a jogi eljárást – mondta el Szöőr Anna jogász-pszichológus az M1 aktuális csatornán hétfőn este.

Mint elhangzott, így történhet meg az, hogy akár tíz évig is húzódhatnak az ilyen ügyek. A pszichológus szerint sokakban nem is tudatosul a függőség, ilyenkor pedig egyszerűbb lenne az újrakezdés, mint a folyamatos “játszma”.

Nem tudnak elszakadni

Szöőr Anna elmondta: a perfüggőség – amellyel a válásokkal kapcsolatban foglalkozik – azt jelenti, hogy a párok bár elhatározzák, hogy elválnak, mégsem tudnak elszakadni, és ezért keresnek egy színpadot maguknak, leginkább a bíróság színpadát.

“A jog, a vagyon és leginkább a gyermek a játszma eszköze. Senki nem törődik azzal, hogy mi lesz a gyermek lelkivilágával, eszközként használják fel” – tette hozzá.

Mint mondta, a magyar igazságszolgáltatás feladata az lenne, hogy inkább a mediációra beszéljék rá a feleket a perek helyett. A mediáció nem kibékülést jelent, hanem azt, hogy esetleg békességben meg tudnak válni egymástól – tette hozzá.

Ajánlott videó