Élet-Stílus

Egy fénykép mentette meg a rákos kétéves életét

A kisfiú szemében megjelent fehér fénygömb fedte fel a szemgolyójában lévő daganatokat.

Az amerikai Julie Fitzgeraldnak pár hónapja tűnt fel, hogy valami nem stimmel a fia szemével. Mintha furcsa foltokat vett volna észre bennük, és bár eleinte igyekezett elhessegetni magától a rossz gondolatokat, nem szabadult a megérzéstől, hogy valami nem stimmel fia szemével. Aztán a Facebookon szembe jött vele egy hír, amiben arról írtak, egy nő egy fényképen vette észre, hogy egyik rokonának rákja van. Az árulkodó jel pedig egy fehéren világító folt volt a pupillában.

Julie Fitzgerald ekkor úgy döntött, készít egy fényképet a kétéves Averyről. Az anyuka a WREX televíziónak elmondta: félve, rossz érzéssel készítette el a képet, amin aztán meg is jelent a rettegve várt jel. „Az egész pupillája fehér folt, és akkor már tudtam is”, hogy ez mit jelent – közölte a nő.

 
A rákról árulkodó fehér fénygömb a kétéves Avery bal szemében 

A kis Averyt azonnal egy specialistához vitték, aki „egy pillantást vetett rá, és közölte, több tumor is van” a gyerek szemében. Mint kiderült, a kétéves fiú bal szemének 75 százalékát rákos daganatok foglalták el, és azonnal műteni kell. A fiú bal szemét el kellett távolítani. Ezzel megakadályozták, hogy a rák tovább terjedjen a fiú agyába, vagy vérébe. A szülők egyébként csak ekkor tudták meg, hogy Avery valószínűleg már születése óta nem látott a bal szemével. A daganatok pedig alig két hónapja alakulhattak ki.

 
Avery apja karjaiban a műtét után
Fotó:WREX 

A fénykép elkészítése és a műtét között mindössze három hét telt el. Az ABC Newsnak az esettel kapcsolatban a televízió orvosi főszakértője elmondta: a pupillában megjelenő fehér fény észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert, ha az tényleg a retinoblasztóma jele, mint Averynél, a késlekedés akár halálos eredménnyel is járhat.

Április végén egy arizonai anyuka vette észre hasonló módszerrel, hogy pár hónapos kislánya retinoblasztómától szenved, pár héttel korábban pedig egy memphisi anyuka köszönhette hároméves lánya életét a vakus fényképen megjelent foltnak. Februárban pedig egy brit nő járt hasonlóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik