Élet-Stílus

40 órát őrizte sérült gazdáját a hűséges kutya

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2015. 05. 06. 16:40

A kanadai juhászkutyát hősies tettéért a napokban tüntették ki: felkerült a halhatatlanok falára.

Sako alig néhány hónapos volt, mikor a kanadai Garcia család befogadta őt. A kedves és játékos kiskutya hamar a család kedvencévé vált, és nem egészen négy évvel később a gyakorlatban is bizonyította, hogy bármit, de tényleg bármit megtenne azokért, akiket a legjobban szeret.

Egy évvel ezelőtt, júniusban ugyanis több mint 40 órát őrködött sérült gazdája mellett. Aznap délelőtt a Garcia család két autóval kirándulni indult a brit columbiai erdőkbe. Hazafelé az autó, amiben Sako, a család 16 éves fia, Joseph, valamint a fiú nagybátyja és nagynénje ült, meghibásodott, irányíthatatlanná vált és az egyik szakadékba zuhant. A 100 méteres zuhanást csak Joseph és Sako élte túl, ők ugyanis még a becsapódás előtt kirepültek az autóból.

sako (Array) 

Mindketten súlyosan megsérültek, Sako a bordáit, 16 éves gazdája a kulcscsontját és a vállát törte el. Joseph a sérülése miatt képtelen volt megmozdulni, vagy segítséget kérni: ott maradt fekve fájdalomtól elgyötörten, sérülten és éhesen. Kutya és gazdája ezt követően 40 órát töltött a vadonban, mialatt Sako amellett, hogy távol tartotta a vadállatokat, testével igyekezett melegen tartani gazdáját.

Joseph saját bevallása szerint már-már feladta a reményt, mikor kétségbeesett unokatestvére végül rájuk talált. Azonnal értesítette a mentőket, akik a terepviszonyok miatt csak három órával később kezdhették meg a fiú ellátását, aki ezt követően több műtéten is átesett. És bár azóta a sérülései meggyógyultak, a balesetet máig nem tudta feldolgozni.

Sako is felépült a sérüléseiből, hősiességéért pedig a közelmúltban kitüntetést is kapott: 2015-ben ő lett az a kutya, akit a kanadai Purina kiválasztott arra, hogy a Halhatatlanok Falára kerüljön.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.