Élet-Stílus

Szexuális beállítottsága miatt rúgták ki a tanárnőt

Egy szentpétervári bíróság elutasította egy leszbikus tanárnő arra irányuló keresetét, hogy helyezzék vissza állásába, amelyből állítása szerint szexuális orientációja miatt távolították el - közölte egy melegjogi szervezet.

A bíróság nem fogadta el a tanárnőnek azt az érvelését, hogy elbocsátása diszkriminatív jellegű volt, és ítéletében megalapozottnak fogadta el az oktatási intézmény indoklását, miszerint az oktató a szakmai tevékenységével össze nem egyeztethető módon, “erkölcstelenül viselkedett”.

A meg nem nevezett oktatási intézmény tavaly decemberben bocsátotta el a teljes nevét és életkorát elhallgatni kívánó Aljevtyinát, miután a leszbikus tanárnő a Vkontaktye nevű orosz közösségi portálra képeket tett fel magáról és élettársáról. Az iskola szerint Aljevtyina a fotókkal “a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat propagálta”.

A Vihod nevű melegjogi szervezet ezzel szemben azt állítja, hogy a zenetanárnő szexuális orientációja egyáltalán nem hatott ki a munkájára. “Sosem beszélt a magánéletéről kollégáival, még kevésbé a diákjaival” – mondta Kszenyija Kiricsenko, a Vihod ügyvédje.

A közösségi oldalon a kérdéses fotók nem voltak nyilvánosan megtekinthetőek, s a perben nem derült fény arra, hogy az iskolavezetés miképpen jutott a szerinte “erkölcstelen viselkedést” ábrázoló képekhez. “Így tehát el kell fogadnunk, hogy a tanárnő szexualitása volt az egyetlen ok az elbocsátására, ez pedig hátrányos megkülönböztetést jelent” – tette hozzá az ügyvéd.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték. A 2013-ban elfogadott új – melegjogi aktivisták által melegellenesnek titulált – törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a “nem hagyományos szexualitás” kiskorúak előtti propagálása. Ennek fényében a homoszexualitás nyílt vállalása, vagy bármely, az azonos nemhez való vonzódáshoz köthető cselekmény büntethetővé vált.

Egy másik szentpétervári bíróság például április elején utasítást adott egy fiatal melegeknek segítséget nyújtó csoport Vkontaktye-oldalának letiltására. A helyi hatóságok felfogására jellemző, hogy 2014 novemberében, miután Tim Cook, az Apple vezérigazgatója felvállalta homoszexualitását, Szentpéterváron lebontották az amerikai informatikai cég alapítója, Steve Jobs emlékére állított, iPhone formájú emlékművet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik