Élet-Stílus

Spermát adni nem ciki

sperma, spermium (sperma, spermium)
sperma, spermium (sperma, spermium)

Ki lehet donor? Lehet több tucat gyereke is? Megkereshetik gyerektartási igénnyel? Meg lehet élni ivarsejt-adományozásból? Íme, a válaszok!

Ha egy társaságban megkérdeznénk, ki mit tud a spermabankról, biztos nagy röhögések, kuncogások közben mondana mindenki valami vicceset, szaftos pletykát és záporoznának a félinformációk és tévhitek.

Beszéljünk most komolyan a spermabankról! Ellátogattunk az egyik fővárosi intézménybe és találkoztunk egy donorral is:

 

Magyarországon több mint 150 ezer meddő házaspár van, 40 százalékban a férfi nemzőképességével van baj, vagyis a spermiumok száma túl alacsony vagy nem elég mozgékonyak.

Nem csak magyar jelenség ez, világszintű probléma, hogy romlik a férfiak spermaképe. Húsz évvel ezelőtt még 40-50 millió spermium/ml volt a normál, elfogadható érték.  Ez ma körülbelül a harmada, 15 millió/ml.  Az ondóról itt olvashat részletesen. 

Megőrizhető apaság

A meddősség egyéb okairól Ezekről bővebb információt itt talál.

Ha valaki a fent említett körbe tartozik vagy egyszerűen csak egy esetleges baleset visszafordíthatatlan következményeit szeretné elkerülni, lefagyasztathatja ivarsejtjeit. A KRIO Intézetben évente 700-an tesznek így, főként a daganatos betegek a megterhelő sugárkezelések előtt. Így ha a nemzőképességük sérülne, akkor sem kell lemondaniuk az apaságról. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik