Élet-Stílus

Megöli a spermiumokat az alkohol

Nem csak a nők, a férfiak sem ihatnak, ha szülők szeretnének lenni.

A BMJ Open szaklapban megjelent tanulmány már csak azért is érdekes, mert mindeddig a kutatók kevés figyelmet fordítottak annak vizsgálására, milyen hatással van az alkohol szaporítóképességre.

Azoknak a férfiaknak, akik heti szinten a legtöbb alkoholt fogyasztották – több mint 40 egységet – igen kevés mennyiségű spermája volt – a kutatás meglepő módon arra is rámutatott, hogy a spermiumszám csökkenése már azon férfiaknál is látható volt, akik csak heti 5 egységnyi alkoholt fogyasztottak – jegyezte meg Dr. Tina Kold Jensen, az USD kutatást vezető professzora. (Egy egység nagyjából megfelel egy sörnek, egy pohár bornak vagy egy röviditalnak.)

A tanulmány nem mutat rá arra az ok-okozati összefüggésre, miszerint az alkohol lenne a spermium minőség- és mennyiségváltozása mögötti kiváltó ok, csak arra, hogy az alkoholfogyasztás kevesebb és rosszabb minőségi spermium termelődésével jár együtt. A kutatók a kiváltó ok vizsgálatakor figyelembe vettek olyan tényezőket, mint az étrend, dohányzás vagy a testsúly – de egyik sem volt megfelelő magyarázat. Jensen hozzátette: kellő adat hiányában nem tudják 100 százalékos biztonsággal azt állítani, hogy az alkohol a fő bűnös.

Kíváncsi, hogy készült a tanulmány? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik