Élet-Stílus

Hamis képet fest a depressziósokról a német gép tragédiája

A pszichés zavarban szenvedők minimális része erőszakos, a megbélyegzés viszont csak ront az állapotukon. Soha nem kell szégyellni, ha valaki szakembertől kér segítséget.

A társadalom nagy része nem vállalja fel, hogy depresszióban szenved, mert attól fél, hogy őrültként tekintenek majd rá és megbélyegzik – írja a Nol.hu. A mentális betegségek Magyarországon is jelen vannak, az öngyilkosságok egyik fő kiváltó oka a súlyos depresszió – mondta a portálnak Tringer László pszichiáter.

A magyar lakosság egyharmada szenved valamilyen mentális megbetegedéstől élete során, a súlyos depressziósok aránya hét százalék – derült ki a Magyar Pszichiátriai Társaság kutatásából. Erre különösen figyelni kell, a súlyos depressziósok körében gyakori, hogy a beteg alkoholhoz vagy droghoz nyúl, vagy tartósan munkaképtelen lesz.

A szakértő a lezuhant gép másodpilótájával kapcsolatban azt mondta: sok elmélet látott napvilágot, de nem szabad téves következtetéseket levonni, igazán hiteles képet Andreas Lubitz lelkiállapotáról csak kezelőorvosa adhat. A pszichés zavarban szenvedőknek minimális része hajlamos erőszakos cselekmények elkövetésére, a depressziósok nem agresszívak, ezért nem szabad őket megbélyegezni. Ugyanakkor saját életének a súlyos depressziósok 20 százaléka vet véget.

A pszichés gondokban szenvedőknek nem segít, hogy a német gép tragédiája után még jobban megbélyegzik őket, a legtöbben egyébként is kellemetlenül érzik magukat állapotuk miatt. „A depressziós korántsem méltó arra, hogy stigmatizálják, mert az esetek többségében magától is gyógyulásra hajlamos” – jelentette ki a pszichiáter.

Rossz pszichés állapot esetén nagyon fontos a pozitív hozzáállás, a segítő attitűd a környezet részéről – mondta Tringer László. A család és az ismerősök nem mindig viselik könnyen a depressziósok panaszkodását, pesszimizmusát és negatív hozzáállását, de nem megfelelő attitűddel csak tovább romolhat lelkiállapotuk. A szakember szerint a depressziósnak soha nem kell szégyellnie az orvos megkeresését és vállalni azt, hogy segítségre szorul.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik