Élet-Stílus

Szabadságot a női mellbimbóknak!

free the nipple (Array)
free the nipple (Array)

Ismét fellángolt a feminista kampány a neten, a férfi és női mellek egyenlőségéért.

Ezúttal az izlandi nők sokaltak be a szexista kettős mérce, illetve egy troll miatt, és indították újra a #FreeTheNipple (Szabadságot a mellbimbónak!) kampányt a Twitteren. A mozgalom azért indult, hogy ne legyen különbség a férfi és női mellek ábrázolásának szabályozásában – írja a The Independent.

A kampányban résztvevők azt szeretnék elérni, hogy a társadalom többé ne tekintsen, pusztán szexuális objektumokként a női mellekre. Sérelmezik, hogy sok helyen cenzúrázzák azokat a képeket, amiken fedetlen női keblek is láthatók, még akkor is, ha történetesen egy gyermek szoptatását ábrázolják.

A #FreeTheNipple mozgalom azért erősödött fel újra Izlandon, mert egy 17 éves diáklány, Adda Smáradóttir, a The Commerical College of Iceland feminista bizottságának vezetője bejelentette, hogy március 26.-án „Szabadságot a mellbimbóknak” napot tartanak az iskolában. Egy fiú iskolatársa nem értett egyet a kezdeményezéssel: készített egy fotót a meztelen felsőtestéről, és azzal a szöveggel posztolta ki, hogy: „engem is sokan kritizálnának, ha félmeztelenül mennék iskolába.” Adda válaszként szintén posztolt magáról egy félmeztelen képet, hogy megmutassa: nincs az egészben semmi szégyellnivaló.

Egy troll azonban tovább osztotta a lány fotóját, és megpróbálta megszégyeníteni. Azt írta a képhez: “Miért oszt meg félemztelen képet egy kilenc éves fiú?” Erre tört ki a Twitteren a félmeztelen, feminista forradalom. Hamarosan nők százai posztoltak magukról félmeztelen fotókat, hogy támogassák Addát.

Kissé ironikus, hogy a női mellbimbók szabadságáról, és a nemi egyenjogúságról szóló cikkünket “csak 18 éven felülieknek” figyelmeztetéssel kell ellátnunk a benne szereplő, fedetlen női mellekről készült fotók miatt, de ilyen a magyar médiaszabályozás. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik