Élet-Stílus

Forró olajban meditál a csodaszerzetes

Buddha thaiföldi követője látszólag varázserővel rendelkezik, ahogy egy üstnyi olajban ülve elmélkedik egy tábortűz felett.

A Thaiföld északkeleti részén található Nong Bua Lam Phu tartományban élő szerzetes első ránézésre meghazudtolja, amit a fizikáról és az emberi szervezet tűrőképességéről tudunk, ahogy arcán a legnagyobb nyugalommal üldögél lótuszülésben egy hatalmas, forró olajjal teli üstben. A tábortűz felett meditáló férfinek minden várakozás szerint a fájdalomtól üvöltve kéne ropogósra sülni a bugyborékoló olajban, mégsem lesz semmi baja.

Követői szerint a szerzetes isteni varázserővel rendelkezik, amit meg is oszt az emberekkel. A thaiföldi sajtóban megjelent hírek szerint a neki adott tárgyakat megérintve tudja továbbadni erejét, varázserővel rendelkező amuletteket hozva így létre. A Coconuts Bangkok beszámolója szerint a megérintett tárgyakat jó pénzért is értékesíteni szokták a hívőknek.

 
Fotó:Facebook 

Ugyanakkor persze vannak emberek – úgynevezett tudósok – akik szerint nincsen szó semmi csodás képességről, hacsak azt nem tekintjük csodásnak, ha valaki egy rendkívül meggyőző illúziót képest létrehozni. Mint például azt, hogy elhiteti a nézőkkel, hogy forró-fortyogó olajban üldögél. Egy ilyen szkeptikus ember a bangkoki Chulalongkorn egyetem egyik oktatója, aki már egy két éve közzétett videóban is egy jó magyarázatot adott arra, hogy tudja meghazudtolnia a fizika törvényeit a szerzetes. Természetesen sehogy: pont az történik, hogy a fizikai törvényeit használja.

Jessada Denduangboripant az alábbi videóban mutatja be, hogyan lehet létrehozni fortyogó olaj illúzióját egy láng felett. Annyit kell tenni, hogy az edény aljába vizet öntünk, majd a tetejére az olajat, ami mivel könnyebb a víznél, a felszínen maradt. Miközben a víz az edény aljában forrni kezd, a buborékok felmennek a felszínre (forrás illúzióját keltve), de közben a vízréteg elég hőt nyel el ahhoz, hogy az olaj maga ne forrósodjon fel. Ezt bizonyítva még az ujját is beledugja a demonstrációhoz használt edénybe, hogy mutassa: az olaj teljesen veszélytelen.

(Az alábbi videón a 3. perctől jön az érdekes rész)

 

Persze azt, hogy a szerzetes valóban forró olajban ül, egy nagyon egyszerű módszerrel lehetne ellenőrizni: egy hőmérővel. A beszámolók szerint azonban a szerzetes ezt az egy dolgot nem engedélyezi.

Olvasói sztorik