Élet-Stílus

Mire figyeljünk, ha úszkáló pontokat látunk?

szem (szem, )
szem (szem, )

A fehér, vagy épp fekete, féregszerű pontocskák miatt nem kell aggódni. Ha azonban villanásokat, és egy egész légyrajt lát, ha az égre néz, nem árt orvoshoz menni.

A retinaleválás leggyakoribb tüneteiről van szó, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a vége akár vakság is lehet. Milyen tünetekre figyeljünk, és mik lehetnek az okok? A Gesundheit.de oldal összegyűjtötte a válaszokat.

retinaleválás (Ablatio retinae) azt jelenti, amikor a retina felső rétege elválik az alatta elhelyezkedő, tápláló szövetrészektől és pigmentsejtektől, így, mivel megszűnik a kapcsolata az erekkel, a vérellátása sem lesz megfelelő. Ez a fotoreceptorok (melyek a látható fényt idegi jelekké alakítják) pusztulásához vezet.


Kép forrása: Thinkstock

Ha a retina az éleslátásért felelős úgynevezett sárga folt területére kerül, akkor az nemcsak az éleslátás csökkenéséhez, hanem akár vaksághoz is vezethet. A cukorbetegség és a rövidlátás növelik a kockázatot, és kötelező a lehető leghamarabb szemorvoshoz fordulni, vagy hétvégén azonnal sürgősségi ügyeletre menni.

Kíváncsi a retinaleválás típusaira? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik