Élet-Stílus

Ezek zavarhatják meg a szívritmusunkat

szívroham (szívroham, szív, )
szívroham (szívroham, szív, )

Akár azt is hihetjük, szívrohamunk van.

Vajon milyen érzés lehet, ha valaki azt hiszi szívrohamot kapott? A napi rutin végzése közben kiver a hideg veríték, elsápadunk, ami a legijesztőbb, hogy úgy kalapál a szívünk, mintha ki akarna ugrani a helyéből. Persze ezek nem egy szívroham tünetei, de aki átélt már ilyet, könnyen hihette, hogy éppen megáll a szíve.

Az ilyen esetekben – főként ha a vérvizsgálat és az EKG-vizsgálat sem mutat elváltozásokat – egyszerűen erősebb szívdobogásról beszélünk. Ennek a jelenségnek többféle kiváltó oka lehet. Dr. Shephal Doshi a santa monica-i Saint John’s Health Center kardiológus igazgatója azt mondta a healt.com írásában, hogy a páciensek ilyenkor olyan erős szívdobogás éreznek, mintha nem is a saját szívük dobogna bennük. Ennek a szívdobogásnak számos oka lehet.


Kép forrása: Thinkstock

Pánikrohamok

Ha úgy érezzük, hogy a szívünk ki akar szakadni a mellkasunkból, lehet, hogy pánikrohamunk van – mondja dr. Doshi. További tünetek, hogy remegést érzünk, izzadunk és úgy hisszük, hogy vége az életünknek. A pánikrohamok önmagukban nem veszélyesek, de néha szívritmuszavarokat okozhatnak. Fontos, kizárni ezt a lehetőséget az okok közül. Ha mégis kiderül, hogy pánikrohamról volt szó, érdemes szakemberhez fordulni és kideríteni, mi lehet a szorongás oka.

Koffein

A koffein élénkítő hatású, ezért nem kell rögtön szívrohamot sejteni egy csésze fekete megivása után. A koffein stimulálja a vegetatív idegrendszert – azaz akaratlan idegrendszerünket, ami például szabályozza a pulzusszámot -, ami növeli a pulzusszámot – magyarázza Dr. Brian Kolski a kaliforniai a St. Joseph Kórház kardiológusa. Ha a jelenséget szédülés vagy mellkasi fájdalom kíséri, keressük fel háziorvosunkat.

Orrdugulás elleni készítmények

Néhány, nátha esetén alkalmazott orrdugulást megszüntetni hivatott pszeudoefedrin hatóanyagot tartalmazó készítmény is okozhat szívdobogást. Egyesek érzékenyebbek erre a hatóanyagra, mint mások, ezért érezhetnek fokozott szívdobogást. Ezt minden esetben jelezni kell a háziorvos, kezelőorvos felé, hogy gyógyszert tudjunk váltani.

Kíváncsi, még mire kell odafigyelnie? Olvassa a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik