Élet-Stílus

Hosszú ideje halott férjétől lehet gyereke

embrió (embrió, dns, )
embrió (embrió, dns, )

Engedélyezték egy 50 éves olasz nőnek, hogy beültessék neki évekkel ezelőtt lefagyasztott petesejtjeit, noha férje, akinek hímivarsejtjeivel annak idején a petesejteket megtermékenyítették, már évek óta halott.

Az ANSA olasz hírügynökség keddi jelentése szerint az erről szóló döntést évekig tartó jogi csatározás után hozta meg a bolognai bíróság, amely utasította a nőt kezelő klinikát, hogy azonnal ültesse be az 1996-ban mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókat.

Az 50 éves nő annak idején már átesett beültetésen, de az embriók nem tapadtak meg. Férje halála után hiába akart újabb kísérletet tenni, a klinika megtagadta a beültetést, értelmezésük szerint ugyanis a törvény azt mondja, ahhoz mindkét szülőnek életben kell lennie.

A bíróság azonban nem így ítélte meg, indoklásul pedig azt hozta fel, hogy a szóban forgó törvény 2004-ben lépett hatályba, az embriókat viszont korábban fagyasztották le, így az asszony esetére nem vonatkozik a jogszabály.

Az erősen katolikus Olaszországban vannak érvényben Európa legszigorúbb törvényei a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozóan. Ezért egyre több gyermektelen pár költözik külföldre, hogy ott próbálkozzon, ahol kevésbé bonyolult a szabályozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik