A vizsgálatot a Penn State University szakértői végezték: eredményeik szerint a zöld teában található EGCG (epigallokatekin-3-gallát) az a vegyület, amely képes úgy elpusztítani a szájrákot okozó sejteket, hogy a normális, egészséges sejtekre nincs hatással.
Mind emögött az lehet, hogy ez a vegyület egy olyan folyamatot indít be a mitokondriumban, az energia-előállításért és annak elraktározásáért felelős sejtszervecskében, amely a káros sejtek pusztulásához vezet.
Kép forrása: Thinkstock
Jelenleg úgy tűnik, hogy az EGCG olyan oxigéntartalmú, kémiailag reaktív molekulák alakulását idézi elő a rákos sejtekben, amelyek károsítják azok mitokondriumát. Ezen folyamat hatására a sejtszervecske még több oxigéntartalmú molekulát kezd el gyártani egyfajta láncreakcióként. Ezen reaktív molekulákat szervezetünk például sejtek közti jelzésre vagy homeosztázisra használja. Amikor ezeknek szintje jelentősen megemelkedik, képes sejtjeinket károsítani, más néven ezt hívjuk oxidatív stressznek.
Kíváncsi, hogy hat az EGCG az egészséges sejtekre? Olvassa el a Házipatika oldalán!