Élet-Stílus

Siófoknyi magyar lesz öngyilkos évente

öngyilkosság (öngyilkosság)
öngyilkosság (öngyilkosság)

Rémes lelki állapotban élünk.

Uniós felmérések szerint minden negyedik európai uniós állampolgár valamilyen pszichés problémával küzd és ezek közül is legsúlyosabb a depresszió, amely a második leggyakoribb munkaképesség-csökkentő egészségügyi problémává vált a szív-érrendszeri betegségek után.

Egy 2010-ben készült kérdőíves felmérés alapján elmondható, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a depresszió kialakulását. A felmérés szerint a magyar társadalom 77 százaléka inaktív (nyugdíjas, munkanélküli, táppénzes, kismama stb.) és az emberek 15,3 százaléka küzd depresszióval, ami a táppénzen eltöltött napok felének (48,9 százalékának) az oka.


Kép forrása: Thinkstock

Minden 10. magyar súlyos depressziós

Az egyik legnagyobb és leghíresebb témába vágó adatsor a Hungarostudy (HS) adatbázisok másodelemzése során megvizsgálták, hogy az elmúlt 25 évben történt-e átrendeződés depressziós tünetegyüttesen belül.

Amíg a közepesen súlyos depressziós tünetek 1988-ban csak a lakosság 4,6 százalékát érintették, addig (fogyó népességszám mellett) 2013-ban már a 6,8 százalékát. Nagy ugrás a súlyos depressziós tüneteknél történt, az elmúlt 20 évben számuk megháromszorozódott és ma már a lakosság 10 százalékát érinti, vagyis több mint 900 ezer embert.
(A HS felmérések 1988 óta 7 ill. 3 évente adnak számot a magyar népesség egészségi állapotának alakulásáról, az eddigi 5 lakossági felmérésben 51820 személy vett részt. Forrás: Magyar Pszichiátriai Társaság)

Szeretné tudni mi áll a háttérben? Kíváncsi, hogy a munkahely betegít-e meg? Olvassa el a Házipatika oldalán!

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik