Élet-Stílus

Miért nagyobb a férfiak orra?

ferfi(960x640).jpg (férfi, )
ferfi(960x640).jpg (férfi, )

A szakemberek szerint viszonylag egyszerű az oka annak, hogy a férfiak és a nők testfelépítése számos ponton eltér egymástól.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a férfiak orra (ugyanakkora testméretre, testalkatra vetítve) átlagosan nagyjából tíz százalékkal nagyobb, mint a nők orra. Vagyis, még ha egyéb jellemzőikben, magasságban és testsúlyban meg is egyeznek, a férfiak szaglószerve láthatóan nagyobb, mint a nőké. A kutatók szerint ennek viszonylag egyszerű evolúciós oka van: a férfiak testén általában jóval több az izom, és ennek mozgatásához, illetve fenntartásához több energiára, vagyis oxigénre van szükségük. A nagyobb orr pedig hatékonyabb lélegzést, több oxigén felvételét teszi lehetővé.


Kép forrása: Thinkstock

A Journal of Physical Antropology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy miért lehet nagyobb orra a férfiaknak, mint a nőknek, hanem arra is, hogy pontosan mikor alakul ki ez a különbözőség.

A University of Iowa kutatói 20 férfi és 18 nő adatait elemezték, illetve arcvonásaik változásait tanulmányozták, hároméves koruktól egészen a húszas éveik közepéig. Úgy találták, hogy nagyjából 11 éves korukban a fiúk orra nagyobbra nőtt, mint a lányoké, annak ellenére, hogy a testük egyéb arányai azonosak maradtak.

Szeretné tudni, mikor kezdődik a két nem eltérő fejlődése? Olvassa a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik