Élet-Stílus

Két életet mentett alig pár nappal a születése után

újszülött (újszülött, )
újszülött (újszülött, )

Azután, hogy újszülött kislányuk hat nappal a születése után meghalt, a gyászoló szülők felajánlották szerveit átültetésre.

Alighanem Nagy-Britannia legfiatalabb szervdonora lett az a néhány napos kislány, aki tavaly év végén, a születése közben fellépő oxigénhiány miatt halt meg. Legalábbis erről tanúskodik az Archives of Disease in Childhood című orvosi lap különszáma, ami az Egyesült Királyságban úttörőnek számító átültetésekről hosszú cikkben számolt be.

A szaklap leírása szerint a kislány tavaly év végén időre, 3,1 kilogrammal jött a világra egy sürgősségi császármetszést követően. Mint kiderült, a beavatkozásra azért volt szükség, mert szülés közben nem várt komplikáció lépett fel: a kislány nem jutott elég oxigénhez. Miután az orvosok világra segítették, azonnal megkezdték az újszülött ellátását, ám már az első néhány vizsgálat után kiderült, nem tudnak rajta segíteni. Az oxigénhiány miatt a kislány súlyos agykárosodást szenvedett.

Kezelőorvosa, dr. Gaurav Atreja szerint az újszülött pupillái tágak és merevek voltak, nem voltak spontán mozgásai, emellett nem reagált semmilyen ingerre. Miután közölték a szülőkkel a rossz hírt, az orvosok egy tapasztalt pszichológus segítségével felvetették nekik az átültetés lehetőségét. “Végül igent mondtak, így a kislány kifejlett, ám mindössze négy centis veséit, valamint az egészséges májsejtjeit is át tudtuk ültetni olyan betegekbe, akik régóta vártak már életmentő szervre.”


Kép forrása: Thinkstock

Dr. Atreja azt is elmondta, reméli, hogy hamarosan az ehhez hasonló szervadományozások egyre gyakoribbak lesznek majd. “A szülők számára némi vigaszt jelenthet a tudat, hogy gyermekük látszólag értelmetlen halála rászoruló betegeken segített.”

Nem a brit szülők az elsők, akik értelmet szeretnének adni gyermekük elvesztésének. Néhány nappal ezelőtt itt a Hír24-en mi is írtunk azokról az amerikai szülőkről, akik a terhesség 18. hetében, egy rutinvizsgálat során tudták meg, hogy gyermekük súlyos betegséggel, úgynevezett anenkefáliával jön a világra. Az orvosok azt is közölték a szülőkkel, hogy a betegségben érintett gyermekek a legjobb esetben is csupán néhány napot élnek, a szülők mégis úgy döntöttek, nem vetetik el gyermeküket, hogy szerveit születése után felajánlhassák átültetésre. Erről a történetről ide kattintva olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik