Élet-Stílus

A rák nem fog 80 évesnél fiatalabb embereket megölni 2050-ben

limfocita (sejt, limfocita, )
limfocita (sejt, limfocita, )

Sokat segíthet a daganatos betegségek megelőzésében kisdózisú aszpirin mindennapos szedése – állítja egy brit tanulmány.

Senki nem fog nyolcvan éves koránál fiatalabban meghalni rákban, ha betegség elleni küzdelem a jelenlegi ütemben halad – állítja egy friss tanulmány. A University College London kutatása szerint a mindennap, kis dózisban a szervezetbe juttatott aszpirin hatékony védekezés lehet a betegség ellem – írja a Telegraph.

A rákmegelőzési kutatás vezetője, Jack Cuzick professzor máris konzultációt sürget a háziorvosokkal, hogy tanácsolják azt minden páciensük, hogy egy évtizeden át, 50 és 65 éves koruk között, minden nap vegyenek be egy baby aszpirint. A kutatás eredményei szerint ugyanis a módszer hét – kilenc százalékkal csökkenti a rák, a szívinfarktus és a szívroham kockázatát, és négy százalékkal a halálozási rátát.

A tanulmány egyik társszerzője, David Taylor professzor szerint a 2050-es becslés egyáltalán nem optimista, csak a jelenleg is zajló folyamatok kivetítése. A rákos halálesetek korra standardizált statisztikái húsz százalékkal javultak Angliában 1990 óta. „A történelemnek abban a szakaszában vagyunk, amikor a különböző ráktípusok egy inkább megelőzhetők, és gyógyíthatók lesznek” – mondja. A megfelelő lépések, úgy mint a gyorsabb diagnosztizálás, az aszpirin szélesebb körű alkalmazása, az egyre jobb gyógyszerek, és kezelések, és persze az életmód változása mind abba az irányba mutatnak, hogy a következő évtizedekben megelőzhetővé és gyógyíthatóvá válnak a rákos megbetegedések.

Cuzik professzor, a betegségmegelőző készítményekkel foglalkozó Wolfson Institute of Preventive Medicine igazgatója szerint nagyon sokat lehet tenni a rákos megbetegedések elkerüléséért azzal, ha valaki nem dohányzik, nincs rajta túl sok súlyfelesleg, de a leghatékonyabb módszer a napi 75 gramm aszpirin elfogyasztása lehet.

Több szakértő azonban vitatja, hogy vajon a gyógyszer vajon nem árt-e többet, mint használ, hiszen a folyamatos szedése, egyes esetekben gyomorvérzéshez, és fekélyek kialakulásához vezethet. Cuzik szerint azonban a mellékhatások könnyen elkerülhetők, ha mindenki, különösen a vérzése hajlamosabb emberek, például a vérhígító készítményeket szedők, a cukorbetegek, és a dohányosok konzultálnak a háziorvosukkal, mielőtt a gyógyszer szedésébe kezdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik