Élet-Stílus

“A rák a lehető legjobb módja a halálnak”

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

A BBC egykori orvosszakértője szerint épp ezért nincs is értelme keresni a rák ellenszerét.

A közelmúltban dr. Richard Smith, a BBC egykori orvosszakértője, a Warwick Egyetem tiszteletbeli professzora, és a British Medical Journal korábbi szerkesztője igencsak megosztó írással rukkolt elő, melyben azt állítja, felesleges dollármilliárdokat ölni abba, hogy megtaláljuk a rák ellenszerét, a betegség ugyanis – véleménye szerint – az egyik legkegyesebb halálnem.

A professzor meglepő kijelentését indokolta is, méghozzá azzal, hogy szerinte a rákbetegség az egyetlen, ami elég időt ad a betegeknek arra, hogy felkészüljenek a halálra, hogy elrendezzék dolgaikat és, hogy elköszönjenek szeretteiktől. Hozzátette, szerinte még a betegséggel együtt kialakuló fájdalmak is elviselhetőek, “pláne, ha a betegnek rendelkezésére áll a szeretet, a morfium és a whisky.”


Kép forrása: British Medical Journal

A szakember különös nézeteit a British Medical Journalon vezetett blogjában tette közzé, melyben utalt arra is, hogy feleslegesen elpazarolt időnek és pénznek tekinti a rákkutatásba beleölt munkaórákat és dollármilliárdokat. “Annak ellenére, hogy a betegeim zöme, mikor feltettem nekik a kérdést, hogy szeretnének meghalni, a fájdalommentes, hirtelen halált választották, úgy vélem, az egyik leghumánusabb, legkegyesebb halál az, ha valaki rákban hal meg.”

“Ellentétben azokkal, akik váratlanul, egyik pillanatról a másikra halnak meg szívrohamban, agyvérzésben, vagy többszervi elégtelenségben, a rákbeteg elköszönhet, visszatekinthet az életére, sőt, írhat akár búcsúüzeneteket is. De ez még nem minden: a betegség lefolyása időt arra, hogy a beteg elrendezze a függőben lévő ügyeit, hogy meglátogasson olyan helyeket, ahova mindig el szeretett volna jutni, és hogy megbarátkozzon az elmúlás gondolatával” – írta Smith.

A professzor kijelentései egyébként nagy port kavartak nem csak Nagy-Britanniában, de az egész világon is. A cikke alatt több százan adtak hangot nem tetszésüknek, többek között olyan hozzátartozók is, akik éppen a rákbetegség miatt vesztették el szerettüket és, akik kijelentései miatt érzéketlennek nevezték az orvost. “Az anyám néhány évvel ezelőtt halt meg, rákban. Néztem, ahogy egyik napról a másikra leépül a teste, és egyáltalán nem éreztem, hogy ez a halál egyik legjobb módja” – írta egy fiatal nő, majd hozzátette, örökre az emlékezetébe vésődtek azok a képek, ahogy az utolsó napokban látta az anyját. “Ha választhatnék, nem ilyen emléket szeretnék róla őrizni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik