Élet-Stílus

Rúgjon be okosan!

Nagyivó nemzet vagyunk, a másnap senkinek nem ismeretlen. Azt is tudjuk, elkerülni nem lehet. Tompítani viszont igen, ehhez adunk néhány tanácsot.

 

Nyilván mindenki tudja, miről beszélünk, de kezdjük a definícióval és a tünetekkel. A másnaposság vagy macskajaj nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. A legjellemzőbben fejfájás, szédülés, émelygés, hányás, szorongás, feszültség, ingerlékenység, remegés, lehangoltság kíséri.

Az alkohol bomlástermékei, az italok különböző összetevői okozzák mindezt és az, hogy vízhajtó hatása miatt szervezetünk “kiszárad”, kiürülnek a létfontosságú ásványi anyagok és feldúsulnak a mérgek. Gyógyszer nincs ellene, meg kell várni, amíg testünk feldolgozza és megszabadul az előzőleg bevitt mérgektől. A megelőzés persze itt is működik, csakhogy az ember hiába tanácsolja: ne igyál! Maradjunk annyiban, hogy fogyasszon okosan, és jó eséllyel a másnap nem lesz annyira kínzó, amennyire azt a lenyelt alkohol mennyisége indokolná.

Enni és inni!

Buli előtt érdemes sokat enni, lehetőleg zsíros, nehéz ételeket. Ezzel lassítjuk az alkohol felszívódását. Igaz, nehezebb “berúgni”, de jelentős előnyt biztosítunk szervezetünknek az alkohol elleni harcra. Sőt, az italozás ideje alatt is eszegessen, rágcsáljon valamit, a gyomor másnap hálás lesz érte!

Ivás közben is inni kell: vizet és tejet. Két sör-unikum között legurítani egy pohár vizet nem nagy dolog, persze ezzel a viselkedéssel az ember a legdurvább piás címért sem szállhat versenybe. Sebaj, másnap fordul a kocka. A víz pótlásával ellensúlyozható az alkohol dehidratáló hatása, megelőzhető a fejfájás. A tej pedig az alkohol felszívódását késlelteti.

A cukrozott italok – gondoljunk a forralt borra és a bólékra – különösen “veszélyesek”: a cukor meggátolja az alkohol bomlástermékének, az acet-aldehidnek a lebontását, így a másnapi kínzó tünetek még fokozottabban jelentkeznek. Érdemes tiszta, természetes italokat választani, és nem keverni a különböző típusokat.

Ha már megvan a baj

Persze, egy dolog az elmélet és más a gyakorlat. Ha fentiekből semmit nem sikerült betartani, legalább lefekvés előtt igyunk jó sok vizet és kapjunk be egy fájdalomcsillapítót. Az acetil-szalicilsav tartalmú készítményeket részesítse előnyben, mert ezek nem az alkohol által amúgy is megterhelt májban bomlanak le. Egy pirulát reggel is be lehet kapni…

A jolly joker viszont a víz. A szénsavmentes ásványvíz, vagy friss gyümölcslé: pótolja az elvesztett nedvességet és az ásványi anyagokat. Bár a gyomrunk biztosan tiltakozik ellene, egy könnyű reggeli is sokat segít, valamint a mozgás. Bármilyen nehéz is, a szervezet sokkal hamarabb regenerálódik, mintha csak nyöszörögve fetrengünk az elsötétített szobában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik