Élet-Stílus

Az ország, ahol holnaptól betiltják a szoláriumokat

szolarium(960x640).jpg (szolárium)
szolarium(960x640).jpg (szolárium)

Az intézkedéstől azt várják, hogy visszaszorítja a bőrrákos megbetegedések számát.

Tilos lesz a szoláriumhasználat Ausztrália legtöbb szövetségi államában csütörtöktől. A világon itt az egyik legmagasabb a bőrrák előfordulási aránya. A tiltás Új-Dél-Walesben, Victoriában, Dél-Ausztráliában, Tasmániában, Queenslandben és a főváros területén lép életbe január elsejétől.

Brazília után Ausztrália lesz a második ország, ahol a szoláriumokat betiltják. “Queenslandben a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya a világon. A rosszindulatú melanóma és a szoláriumozás közötti összefüggés nem vonható kétségbe” – magyarázta Mark McArdle megbízott egészségügyi miniszter.


Kép forrása: Thinkstock

Az ország egészségügyi hatóságai hosszú ideje igyekeznek tájékoztatni az embereket a napsugárzás veszélyeiről, arra buzdítják őket, használjanak napvédő krémet, viseljenek napszemüveget, sapkával, kalappal óvják a fejüket. Az ausztrál Rákkutatási Tanács adatai szerint az ország három lakójából kettőnél állapítanak meg bőrrákot 70 éves kora előtt, ez két-háromszorosa a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában mért aránynak. Több mint 2000 ausztrál halt meg bőrrákban 2011-ben, kétharmaduk melanómában.

Kutatások bizonyították be, hogy a szoláriumozás 18 és 39 éves kor között növeli a melanóma kockázatát, mely a fiatal ausztrálok között előforduló bőrrákos megbetegedések 41 százalékát okozza. Fiatalkorúaknak már több európai ország és az Egyesült Államok is megtiltotta a szoláriumhasználatot.

Ha kíváncsi, mit művel a bőrével 14 év szoláriumozás, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik