Élet-Stílus

Mitől hízom, ha keveset eszem?

hízás (hízás, )
hízás (hízás, )

Nem is gondolnánk, hogy az elhízás nemcsak kiváltó oka, hanem következménye is lehet egy súlyosabb betegségnek. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

Bár nagyon sok embernél a túlsúly oka meglehetősen egyszerű (több energiát vesznek magukhoz, mint amennyit felhasználnak, így a felesleg elraktározódik), vannak olyanok, akiknél az elhízást valamilyen egészségügyi probléma okozza. Melyek ezek?

Pajzsmirigyproblémák

Ha a pajzsmirigyünk nem termel elég, az anyagcsere megfelelő működéséhez szükséges hormont, annak a következménye kontrollálhatatlan hízás, a hidegre való érzékenység, száraz bőr és a nők esetében, menstruációs zavarok lehetnek. Egy 2005-ös dán kutatás megállapította, hogy már a pajzsmirigy működésének igen enyhe zavara is nagy hatással lehet a testsúlyunkra.


Kép forrása: Thinkstock

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma a kortizol nevű stresszhormon abnormálisan maga szintjét jelenti. Ennek eredménye jellegzetes hízás, mely elsősorban a hasat érinti, míg a karok és a lábak vékonyak maradnak, illetve a zsírpúp megjelenése a vállak között. A betegség egyéb tünetei közé tartoznak a pattanások, a bőrön megjelenő, lilás színű csíkok, a túlzott szőrnövekedés. A kortizol túltermelődését gyógyszer is okozhatja.

Kíváncsi még mi állhat a megmagyárzhatatlan hízás hátterében? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik