Mathias Szamos Konfiserie néven Szamos-cukrászda nyílt Bécs belvárosában szerdán. A Szamos család 25. cukrászdája a Haderer cukrászdinasztiával együttműködésben jött létre az osztrák főváros harmadik kerületében.
Kelényi Ádám, a Szamos Marcipán Kft. gazdasági igazgatója az MTI-nek elmondta: a budapesti piacot már telítettnek érezték, újabb üzlet nyitása már a meglévőkben okozna bevételcsökkenést, ezért az igen magas vásárlóerővel rendelkező, de logisztikailag könnyen elérhető piacot céloztak meg. Tapasztalataikra alapozva egy-két év felfutási idővel kalkulálnak, míg az új üzlet eléri a kívánt forgalmát – fogalmazott, és kiemelte, alkalmazkodnak a helyi szokásokhoz, ezért a délutáni kávéforgalomra és a melegreggeli-választékra kiemelt figyelmet fordítanak.
A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete stratégiai partnerségben népszerűsíti az újonnan nyílt cukrászdával a magyar kávéházi kultúrát, és Budapestet mint turisztikai célpontot. Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének vezetője elmondta: turisztikai nagykövetként tekintenek az ausztriai magyarokra, akik be tudják mutatni osztrák ismerőseiknek a magyar cukrászkülönlegességeket. Hangsúlyozta, Ausztria a második legfontosabb küldő piaca Magyarországnak, az elmúlt években az osztrák turisták 120 milliárd forintot költöttek évente Magyarországon, nagy részét turisztikai célra, és a forgalmi adón keresztül átlagosan naponta 80 millió forinttal járulnak hozzá a magyar költségvetéshez. Elmondta továbbá, hogy a környező országok közül Ausztria az egyetlen ország, ahol nő a magyar nemzetiségű lakosok száma.
A bécsi cukrászda két hete próbaüzemben működik, a legkedveltebb sütemény az osztrák fővárosban is az Esterházy-torta, akárcsak Magyarországon. A Mathias Szamos márkanév alatt tevékenykedő új üzlet Zsolnay-készletekkel várja a vendégeket. Az elkövetkezendő napokban számos magyar vonatkozású rendezvény lesz a bécsi Szamos cukrászdában.