Élet-Stílus

Két külföldi nőt mentett meg a megfulladt békési csecsemő

A Pándy Kálmán kórház gyermekosztályán egy otthoni tragédia következtében elhunyt egy 11 hónapos csecsemő; a szerveivel egy osztrák és egy német nő élhet tovább – írja a Beol.hu.

A kislánynál fulladás következtében elhúzódó oxigénhiányos állapot lépett fel, amelynek következtében beállt az agyhalál, a szervek működését gépek tartották fenn. A tragikus eset néhány hónappal ezelőtt történt, amit kegyeleti okokból csak most hoztak nyilvánosságra.

Dr. Sipos Péter, a Pándy Kálmán kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa a Beol.hu-nak elmondta, hazánk 2012-ben csatlakozott az Eurotranszplanthoz, amelynek számos európai ország a tagja. A szervezet alapelve, hogy felajánlott életképes szerv nem veszhet el.

Ebben az esetben Magyarországon nem találtak olyan beteget a várólistán, akinek a kislány szervei megfeleltek volna. Így veséit egy 30 év feletti osztrák, míg máját egy húszas évei végén járó német nőbe ültették be.
A statisztikák szerint Magyarországra is több alkalommal érkeznek külföldről felajánlott szervek. Az Eurotranszplant egyik lényege éppen az, hogy a résztvevő országok kölcsönösen segítik egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik