Élet-Stílus

Vonalak a bőrön: miért ráncosodunk?

A ránctalan, foltoktól mentes, tiszta bőrfelszín sokunk álma, az idő múlását azonban a legnagyobb igyekezettel sem lehet megállítani.

Öregszünk. A visszafordíthatatlan folyamat egyik leglátványosabb jele éppen a bőrön látszik: megjelennek a ráncok, a bőr vékonyodni kezd, és egyre szárazabbá válik. Az, hogy kin mennyire látszik az idő vasfoga, persze több tényezőn is múlik: nem mindegy hol és milyen körülmények között élünk, mennyire ügyelünk a bőrápolásra, s természetesen a genetikai örökség is meghatározó.

Szemkörnyék: itt a legvékonyabb

Hám, irha és bőralja: morfológiai szempontból bőrünk e három rétegből áll. A hám a test nagy részén megközelítően 0,2 mm vastag, a talpon, a tenyéren vastagabb, míg a szemek körül a legvékonyabb. A hám szorosan tapad az alatta levő irhához, egészséges embereknél erős dörzsöléssel válaszható le – gondoljunk például a szoros cipő vagy evező okozta vízhólyagra. A hám alatti, körülbelül 3 mm vastag irharéteg talán a legfontosabb a bőr funkciója és esztétikai megjelenése szempontjából. Kötőszöveti rostokból, alapállományból és sejtekből áll: itt termelődik a kollagén. Mind az alapállomány, mind a rostok minősége és mennyisége meghatározó az idősebb korban kialakuló ráncok szempontjából.


Kép forrása: Thinkstock

A már említett kollagén és a szintén a bőrben lévő elasztin mennyisége már igen korán, a húszas éveinkben csökkenni kezd, s ahogy korosodunk, ennek nyomai egyre jobban látszanak. Bőrünk rugalmatlanná válik, színe fakóbb lesz, az arc kontúrjai elmosódnak, s mivel lassabban cserélődnek a sejtek, ezért a sérülések gyógyulása is tovább tart.

Túlzásba vitt napfürdő

Leginkább a túlzott napozás az, ami felelős lehet a bőr idő előtti öregedésért. Az UV sugárzás a bőrben összeadódik, így a gyermekkorunktól elszenvedett napfényártalom idősebb korban jelentkezik. A rendszeresen napoztatott bőrfelületen barna, illetve fehér foltok jelennek meg, esetleg értágulatok kíséretében, a bőr helyenként megvastagodik – ez a jelenség jól megfigyelhető például idős tengerészek, földművesek nyakán -, másutt vékonyabb lesz, megjelennek az eleinte felületes, majd mélyebb ráncok.

Kíváncsi, hogyan lassíthatja le az idő múlását? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik