Élet-Stílus

Szülei szerint egy védőoltás miatt bénult le tízéves kislányuk

Az állítólag teljesen egészséges kislány napokkal az oltást követően ritka agyi gyulladást kapott és lebénult.

„Ennek már több mint egy éve, Marysue mégsem gyógyul: továbbra sem mozog, nem beszél, szinte alig van kapcsolata a külvilággal” – idézi a floridai édesanyát, Carla Grivnát a Daily Mail című brit lap. A lap beszámol arról is, a tízéves Marysue szülei biztosak benne, hogy lányuk állapotáért az influenza elleni védőoltás a felelős, annak ellenére, hogy az orvosok bizonyították nekik, hogy a kislány betegségét nem az oltás maga, hanem a szervezet vírusra adott hibás reakciója váltotta ki.

„A rémálom tavaly novemberben kezdődött, nem sokkal azután, hogy az addig teljesen egészséges és szeleburdi kislányunk megkapta az éves, rendszeres influenza elleni védőoltását” – magyarázza az anya, majd hozzáteszi, négy nappal az oltás után Marysue-ra lebénulva talált rá a szobájában. „Az ágyában feküdt, de se beszélni, se mozdulni nem bírt. A férjem azonnal kihívta a mentőket. A lányomat kórházba vitték, ahol megállapították, hogy a paralízist egy ritka agyi gyulladás, úgynevezett ADEM okozza.”

 
Kép forrása: New York Daily News 

Az ADEM, más néven heveny disszeminált enkafalomielitisz egy ritka gyulladás, amiről az orvosok úgy gondolják, egy vírusra adott, kóros irányba forduló hibás immunválasz okoz. Általában vírusfertőzést vagy oltást követően jelentkezik, nem sokkal azután, hogy a szervezet kapcsolatba került a gyulladást kiváltó vírussal.

Noha a betegség szteroidokkal jól kezelhető, Marysue szülei elárulták, lányuk állapota a gyógykezelés ellenére mit sem változott. „Mivel a bénulás több mint fél éve történt, az orvosok azt mondták, fel kell készülnünk arra, hogy a lányunk soha többet nem járhat majd.” A kétségbeesett család a közelmúltban létrehozott egy GoFundMe-oldalt, ahol jószívű idegenek felajánlásait várják, hogy el tudják látni a jelenleg ágyhoz kötött kislányt. 11 nap alatt eddig több mint 4000 dollárt gyűjtöttek.

Az ügyben megszólalt dr. Juan Dumois, az All Children kórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője, aki elmondta, annak, hogy valaki így reagáljon egy vírusfertőzésre, nagyon kicsi a valószínűsége. „Egymillió esetből mindössze 8-szor fordul elő, hogy a szervezet rossz immunválaszt ad a bekerülő vírusra” – mondta el, majd hozzátette, annak, aki influenzával fertőződik sokkal nagyobb esélye van a betegségre, mint annak, aki védőoltást kap, hiszen a védőoltással legyengített vírusokat juttatnak a szervezetbe, így az arra adott immunválasz is jóval enyhébb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik