Élet-Stílus

Kamu volt a rendőrt rasszizmussal vádoló videó

A New York-i filmesek csak a YouTube-reklámbevételre mentek rá.

A napokban felkerült egy videó a YouTube-ra, és villámgyorsan terjedni kezdett. Arra a TrueStoryASA nevű csatornára töltötték fel, amelyen jellemzően kandi kamerás szerepelnek; és az említett film is egy titokban rögzített átverés. Legalábbis annak tűnt.

A videón az látható, amint két fiatal srác hevesen vitatkozik, egyre elfajuló nézeteltérésük már épp kezd tettlegességig fajulni. A jelenet szemtanúja egy rendőr, aki egyetlen szó nélkül végignézi a veszekedést (és valószínűleg szemrebbenés nélkül – bár ezt a pixelesített feje miatt nem tudjuk biztosan).

Majd 20 perc múlva ugyanez a két fiatalember visszatér, ám ekkor már jellegzetes muszlim öltözékben, és újra elkezdenek civakodni a zsaru szeme láttára. A rend őre azonnal közbelép, és még meg is motozza őket.

Kimondatlan következtetés: a New York-i rendőr(ség) rasszista, mert külsőségek alapján van, akit leállít, és van, akit nem.

Csakhogy néhány tízezer megosztással később kiderült: itt nem a rendőrt verték át a kandi kamerával, hanem mindenkit, aki megnézte a videót, hiszen az egész jelenet megrendezett volt, a zsaru valójában nem zsaru (mondjuk az erőltetett és kevéssé életszerű „Miért visel ilyen ruhát” kérdésnél azért gyanakodhattak páran); és az egész felvétel azért készült, hogy a videót sokan megosszák, és a feltöltők gazdagodjanak a hirdetési bevételekből.

Ami nemcsak a rendőrség jó hírnevének besározása miatt irtó nagy tahóság, hanem mert a helyiekben még élénken él az emléke az esetnek, amikor júliusban New York-i rendőrök gyanús körülmények között meghalt egy rendőrök által földre tepert színes bőrű férfi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik