Élet-Stílus

Gyereket akar? Igyon sört!

De ne sokat, elég egy korsóval. Máris kétszer nagyobb az esélye annak, hogy egy férfi apa legyen. A kávéivást viszont jobb visszaszorítani

Amerikai kutatók a lehető legjobb indokot találták azoknak a férfiaknak, aki szeretnek legurítani egy sört munka után, feltéve persze, hogy párjával éppen azon dolgoznak, hogy gyereket nemzenek. Egy bostoni kórház orvosai ugyanis arra az eredményre jutottak egy kutatás alatt, hogy az alkoholfogyasztás növeli a termékenységet – írta a Daily Mail.

De nem a túlzott alkoholfogyasztás. A vizsgálatban részt vevő emberek ugyanis nem vitték túlzásba az ivászatot: átlagosan mindössze napi egy korsó sörnek, vagy egy felesnyi rövidnek megfelelő alkoholt fogyasztottak. Ugyanakkor a kávéivásnak ellenkező hatása van. A bostoni kutatás eredményei szerint a több mint a felére csökken a termékenység azoknál a férfiaknál, akik sok kávét isznak. A határ a kutatók közlése szerint 265 mg koffeinnél van, ami nagyjából két erős eszpresszónak felel meg.

A meglepő eredményekre jutó kutatást a bostoni Massachusetts General Hospital orvosai végezték, több mint száz olyan férfi bevonásával, akik párjukkal lombik bébi programban vettek részt. A férfiak részletes kérdőívet töltöttek ki napi diétájukról, amelyben szerepelt az alkohol- és kávéfogyasztás is. Az eredmények szerint a rendszeresen szeszt ivó férfiaknál 57 százalék esély volt a megtermékenyítésre már az első alkalommal, szemben a legkevesebbet ivóknál mért 28 százalékkal – közölte a Daily Mail. Az erős kávésoknál 19 százalék, az alig kávézóknál pedig 52 százalék volt az eredmény.

A kutatókat meglepte az eredmény, mivel egyelőre nem találtak magyarázatot arra, hogy ez miért lehetséges, a spermiumszámra és annak minőségére ugyanis nem volt hatással sem az alkohol, sem a koffein. Egy magyarázat szerint a visszafogott, „társasági ivászat” csökkenti a stresszt, és ennek köszönhető a jobb eredmény, míg a koffeinről elképzelhető, hogy olyan módon károsítja a spermákat, amit a jelenlegi vizsgálatok nem mutatnak ki.

Az orvosok szerint a kutatás eredményei további vizsgálatokat igényelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik