Élet-Stílus

Okosabbá tehet a sör, de van egy bökkenő…

Ahhoz, hogy jelentősen javítsa agyunk teljesítményét, naponta legalább 2000 literrel kellene belőle meginni.

Jó hír: az oregoni állami egyetem kutatói szerint a sör, vagyis annak egy fontos alkotóeleme képes rá, hogy jelentős javítsa az agy kognitív képességeit, így például az emlékezetet és a térbeli gondolkodást. Igaz, a kutatók a xanthohumol nevű flavonoid hatékonyságát egyelőre csak egereken tesztelték.

A flavonoidok, köztük a xanthohumol is, kivétel nélkül növényi eredetű vegyületek, melyekről főleg az utóbbi időben terjedt el, hogy jótékony hatással vannak az emberi egészségre. A szakemberek remélik, hogy a folyamatban lévő vizsgálatoknak köszönhetően, hamarosan kijelenthetik, hogy a vegyülettípus hatékony segítség lehet a szív- illetve a rákbetegségek elleni harcban.


Kép forrása: Thinkstock 

Az oregoni kutatók az elmúlt hónapokban a komlóban nagy mennyiségben megtalálható xanthohumolt tanulmányozták, amiről a tesztek során kiderült, jó hatással van nemcsak az anyagcserére, de az időskorban megjelenő memóriagondokra is. Az elméletet egereken végzett vizsgálatokkal igazolták, melyekből kiderült, jelentősen javultak azon fiatal egerek kognitív képességei, melyeket nagy mennyiségű xanthohumollal kezeltek.

A kutatók azt is kiderítették, a vegyület agyserkentő hatásához meglehetősen nagy mennyiségre van szükség belőle: napi 2000 liter sörnek megfelelő mennyiségre, ezért a humán teszteket egyelőre még nem sürgetik. Emellett rossz hír az is, hogy a szer az idősebb egereknél nem bizonyult hasznosnak. „Abban a mennyiségben legalábbis, amit használtunk” – mondta el Daniel Zamzow, a kísérletben résztvevő egyik doktorandusz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik