Élet-Stílus

5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat

A férfiak nem csak biológiailag, szociológiailag is hátrányban vannak a nőkhöz képest - állítja egy amerikai kutató.

Marianne Legato, a Columbia University professzora, a gender-specifikus orvoslás egyik kutatója arra is rámutat a CDC aktuális tanulmányaiban, hogy egy 2012-ben született lány várhatóan 81,2 évet élhet – mindez öt évvel több, mint egy ugyanazon évben született fiú várható élettartama. Miért lehet mindez? Dr. Legato öt fő okot nevezett meg.

A nők már a méhen belül is többet viselnek el

Két és félszer több fiú fogan meg, mint lány – de a fiúk sokkal nagyobb arányban válnak áldozatává a születés előtti fertőzéseknek vagy a méhen belüli problémáknak, úgyhogy a születési arány közelebb van az 1:1-hez.

A nők kevésbé bevállalósak – szerencsére

Az akaratlan sérülések és balesetek a férfiak harmadik leggyakoribb halálnemének számítanak, a nők életében ez csupán a hatodik leggyakoribb halálok. Mindez biológiai okokra vezethető vissza: az agy felelősségvállalással és kockázatszámítással foglalkozó területe, a frontális lebeny sokkal lassabban alakul ki a férfiakban, mint a nőkben. Emiatt a férfiak sokkal több kockázatot vállalnak be, olyanokat, amelyeknek egy nő neki sem futna.

A nők később válnak a szívbetegségek áldozatává

Hiába számítanak a szívproblémák mindkét nem leggyilkosabb problémájának, a férfiak sokkal esélyesebbek erre. Míg a férfiak harmincas-negyvenes éveikben eshetnek a szívproblémák áldozatául, a nők általában 10 évvel később kerülnek csak veszélyeztetett állapotba. A klimaxig szervezetük ösztrogént termel, amely az artériáikat sokkal teherbíróbbá teszi.

Kíváncsi a többi okra is? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik