Élet-Stílus

Az esetek többségében megelőzhető a megvakulás

Megfelelő szűrőprogramokkal és a szükséges egészségügyi ellátással ötből négy esetben elkerülhető a látássérülés - emelte ki csütörtökön Győrben, a látás világnapjának országos sajtótájékoztatóján az IAPB, a vakság megelőzésére alakult nemzetközi hivatal európai igazgatója.

Németh János az eseményen arról beszélt: noha a legtöbb látássérült Afrika és Ázsia fejlődő országaiban él, Európában, ezen belül Magyarországon is fontos probléma ez, mivel nálunk évente mintegy hatezren vakulnak meg, holott az esetek nyolcvan százalékában ezt el lehetne kerülni.

A vakok, valamint a szemészorvosok világszövetsége által létrehozott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is támogatott IAPB térségi igazgatója kiemelte: Magyarországon 14 éve működtetnek programot a megelőzhető vakság megszüntetésére, és azért, hogy a vakok, látássérültek visszanyerhessék a teljes élet, a munkaképesség, az önellátás lehetőségét.

A kihelyezett egészségügyi, benne szemészeti szűrést is kínáló rendezvényen Németh János elmondta, tevékenységük két fontos iránya a koraszülöttek szűrése és a cukorbetegek – Magyarországon évente mintegy ezer embert érintő, noha 95 százalékban elkerülhető – látásvesztése. Utóbbi éves szűrésekkel megelőzhető lenne, a vizsgálat a rendszerhez csatlakozó bármelyik optikában elvégezhető, az interneten továbbított adatokat pedig egy budapesti központban értékelik ki – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik