Élet-Stílus

Az orrunk tudja, mikor fogunk meghalni

Amerikai kutatók szerint azok, akik elveszítik a szaglásukat nagyobb eséllyel halnak meg öt éven belül.

A chicagói szakemberek, akik eredményeiket a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Plos One című szaklapban, egy hosszú távú vizsgálatra hivatkozva állítják mindezt, amit 3000 fő részvételével végeztek az elmúlt években. Az 57 és 85 év között önkénteseket 2005-től kezdve vizsgálták: Jayant Pinto, a kutatás vezetője ekkor kérte meg először a résztvevőket, hogy végezzenek el egy egyszerű „orrtesztet”, melyben öt gyakori illatot kellett felismerniük.

Miután megszagoltatták velük a rózsa, a bőr, a hal, a narancs és a borsmenta illatmintáját, a kutatók útjukra engedték az önkénteseket, hogy aztán öt év múlva újra felkeressék őket ugyanezzel a kérdéssel. Addigra a 3000 résztvevőből 430-an meghaltak, sokan (39 százalékban) olyanok is, akik már az első teszten is hibáztak az illatfelismerésnél.

A szakemberek szerint mindez nem véletlen. A szaglás elvesztése szerintük előre jelezheti olyan krónikus betegségek kialakulását, vagy meglétét, mint amilyen a rák, a szív- vagy tüdőelégtelenség. Ám még ennél is pontosabb annak meghatározásában, van-e bármilyen gond az illető májával.

Hogy ennek mi lehet az oka? Nos, a szaglóideg, ami a kutatók szerint az emberi idegrendszer egyetlen olyan alkotója, amit folyamatosan megújítanak az őssejtek, egészen addig, míg a szervezet őssejt termelése valamilyen okból (öregedés, betegség) le nem áll. A szaglóideg emellett ráadásul az egyetlen olyan ideg, ami ki van téve az olykor mérgekkel és patogénekkel szennyezett szabad levegőnek is.

A tanulmányból egyébként kiderül, a kutatók nem jártak utána mind a 430 önkéntes halálának pontos okának, ám úgy vélik, a felfedezésük ettől függetlenül is előremutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik