Élet-Stílus

A felnőtt nők fele nem találja a vagináját

A fiatal brit nők fele képtelen felfogni az alapvető nőgyógyászati anatómiát. A tanulmányban szereplő statisztikák enyhén fogalmazva is aggasztóak.

A tanulmányban részt vevő ezer nőből a 26 és 35 év közöttieknek csak a fele tudott a női nemi szerveket ábrázoló diagramon rámutatni a vaginára – állítja a brit The Eve Appeal jótékonysági egyesület, amely a női rák ellen lép fel.(Csak az összehasonlítás kedvéért: a 66 és 75 közti megkérdezettek nagy többsége pontosan meg tudta nevezni a diagramon látható szerveket.)

A fiatalokkal kapcsolatos adatok aggasztóak: az egy dolog, hogy a 16 és 25 közti megkérdezettek negyedenem érezte magát “túl jól informáltnak” nőgyógyászati dolgokkal kapcsolatban, de a 16-35-ös korcsoport egyharmada állította azt, hogy nem járnak nőgyógyászati dolgokkal orvoshoz, mivel kellemetlenül éreznék magukat miatta és minden tizedik nő azt nyilatkozta ebből a korcsoportból, hogy még a körzeti orvosuknak is nagyon nehezen beszél hasonló jellegű panaszairól.

 

Ami még rosszabb: minden ötödik fiatal brit nő képtelen volt egyetlen szimptómáját is megnevezni azon öt nőgyógyászati ráknak, amely a méhet, méhnyakat, petefészket, vaginát vagy vulvát érintheti.

A tanulmány arra is kitér, hogy a fiatalok nem szeretik a “vagina” szót, a 16 és 25 év közöttiek 40 százaléka kikerülő megfogalmazást használ, 65 százalékuk pedig egyenesen azt állította: problémájuk van a `vagina`, illetve a “vulva” szavakkal.

Még többet szeretne tudni? Olvasson tovább a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik