Élet-Stílus

A túlsúly legsúlyosabb következménye

Megvan a magyarázat, miért olyan káros a túlsúly: krónikus gyulladásokat okoz, ami miatt gyakoribb a szívroham és a stroke.

Bente Halvorsen, Pal Aukrust és Anre Yndestad, az oslói egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen összefüggések fedezhetőek fel az anyagcsere, a krónikus gyulladások és bizonyos súlyos betegségek (például a stroke, a szívroham, a daganatos betegségek vagy a bélrendszeri gyulladások) között. Az új tudás birtokában nemcsak a betegségek mechanizmusát érthetjük meg jobban, de hatékonyabb gyógymódokat dolgozhatunk ki.

“Atúlságosan sok ételben keresendő a titok nyitja. Az alultápláltság legyengíti az immunrendszert, és fogékonyabbá tesz minket a betegségekre, azonban ha túl sokat eszik valaki, azzal felfokozott működésre készteti az immunrendszerét, ami gyulladást idéz elő a szervezetben, hiszen a testünk úgy értelmezi az immunválaszt, hogy valamilyen fertőzést kell legyűrni” – magyarázták a kutatók. “Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt vegyünk magunkhoz.”


Kép forrása: Thinkstock

A szakemberek szerint a túl sok étel – vagyis a fel nem használt, elraktározott energia – azért is okozhat gyulladást, mert a zsírszövet, a máj és az immunrendszer (vagyis az energia raktározója, átalakítója és felhasználója) nagyon szorosan együttműködnek. Ennek evolúciós okai vannak: az emberek úgy fejlődtek, hogy tökéletesen felhasználják az elfogyasztott ételt (amelyből kevés volt), és sikerrel küzdjenek a fertőzések ellen (amiből viszont sok). Ez napjainkra megfordult: szinte végtelen mennyiségű étel áll a rendelkezésünkre, viszont egyre kevesebb a veszélyes fertőzés. Ez “összezavarhatja” az immunrendszerünket.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik