Élet-Stílus

Jó hír a mogyoróallergiásoknak

Hamarosan kapható lesz olyan földimogyoró, amiből egy különleges eljárás során kivonják az allergén anyagokat. 

A földimogyoró-allergiások számára is veszélytelen változata hamarosan kapható lehet Amerikában, mert egy új eljárással el lehet belőle távolítani az allergének legnagyobb részét – jelentette be az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA).

Körülbelül 2,8 millió amerikai allergiás a földimogyoróra. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói megtalálták azt a módszert, mellyel 98-100 százalékkal csökkenthetők a földimogyoróban található allergének – olvasható a minisztérium blogbejegyzésében. Azokat a fehérjéket célozza az eljárás, melyek anafilaxiás sokkot, az egész szervezetre kiterjedő, súlyos, életveszélyes allergiás reakciót válthatnak ki – írja az MTI. 

“Amikor fehérjebontó enzimekkel kezeltük a magokat, kevesebb lett bennük az allergizáló fehérje” – mondta Jianmai Yu, az egyetem élelmiszer- és táplálkozáskutatója.

Az egyetem szerződést kötött egy vállalattal a hipoallergén földimogyoró-termékek kereskedelmi lehetőségeinek kutatására, hogy végül a boltokban is kaphatók legyenek ezek az élelmiszerek. A támogató cég nevét nem hozták nyilvánosságra.

Két kiló mogyoró évente, fejenkét

A kezelés egész, darabokra tört vagy lisztté őrölt földimogyorónál is hatékonynak bizonyult, és ígéretesnek tűnik a búza és a dió esetében is a minisztérium szerint. Az egyetem orvosi karának kutatói bőrtesztekkel igazolták az eljárás allergéncsökkentő hatását.

“Egyre több földimogyoró kerül az élelmiszeripari termékekbe, az allergiásoknak ezért egyre nehezebb elkerülni, hogy a szervezetükbe jusson a veszélyes allergén. Ezért nagyon fontos, hogy a földimogyoró allergizáló hatását csökkentsük vagy megszüntessük” – hangsúlyozta Yu.

A USDA adatai alapján az átlagos amerikai fogyasztó évente több mint két kilogramm földimogyorót fogyaszt, ennek több mint felét mogyoróvaj formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik