Élet-Stílus

Huszonegy féle íze lehet ugyanannak az ételnek egy új találmánnyal

Rágógumi ízű sertéskaraj, füstös túrótorta, vagy mentás szusi? Bármilyen bizarr ízkombinációt előidézhet az Aromavillával.

Tudta azt, hogy az ízeket nem is a nyelvünkkel, hanem az orrunkkal érzékeljük leginkább? A nyelvünk ízlelőbimbóival csak az alapízeket érzékeljük, a sósat, az édeset, a savanyút, a keserűt, és egy úgynevezett ötödik ízt, az umamit. Minden egyebet, amitől egy ételre jellemző ízélményt átélünk, valójában a szaglásunknak köszönhetjük, ezért van az, hogy ízlenek annyira a kedvenc ételeink sem, ha megfáztunk és bedugul az orrunk. És ezért képes egy új találmány, az Aromavilla gyakorlatilag bármilyen ízélménnyel meglepni használóit.

A szerkezet úgy működik, hogy a villa nyakánál egy apró párologtató illóolajokból nyert illatokat permetez az orrunk alá, amikor az evőeszközt a szánkhoz emeljük. A villából kibocsájtott illat összekeveredik az éppen fogyasztott étel illatával így az agyunkban lezajló, manipulált érzékelési folyamat végén egészen különleges, vagy olykor bizarr ízélményekben lehet részünk.

 fotó: fastcodesign.com

Az Aromavilla készletben lesz elérhető még ebben az évben: az egy evőeszközt, és huszonegy üvegcse illóolajat tartalmazó szettért várhatóan 60 dollárt kell majd fizetni, és természetesen a postaköltséget.

Nem az Aromavilla egyébként az egyetlen gasztroforradalmár evőeszköz: létezik már egy okosvilla is, amelyik rezgéssel figyelmeztet, ha túl gyorsan eszünk. Egy okostelefonos applikációval kiegészülve segít rászokni az optimális táplálkozási sebességre, és jó kiegészítője lehet egy fogyókúrának is.

fotó: brookstone.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik