Élet-Stílus

Poénvideókkal a halálos kór ellen

A hideg vizes locsolós kihívás nem puszta ökörködés – jó ügy érdekében történik az elázás.

Egyre népszerűbb Amerikában a jegesvödör-kihívás. A játék lényege, hogy valaki leönti magát (vagy megkér valakit, hogy öntse le) egy vödör jéghideg vízzel. A folyamatot felveszik telefonnal, majd a videót feltöltik a közösségi site-okra. A leöntés előtt/után meg kell nevezni azokat az ismerősöket, akiknek következőként részt kell venniük a játékban.

Ez így önmagában elég bénán hangzik, ám egy idő után mindenki számára kiderült, hogy ennél sokkal többről van szó. A kezdeményezés lényege, hogy felhívja a figyelmet az Amiotrófiás laterálszklerózis (másnéven: Amyotrophiás lateralsclerosis, ALS, Lou Gehring-betegség) nevű gyógyíthatatlan betegségre. Aki nem fogadja el a kihívást, annak (elvileg) anyagilag hozzá kell járulnia a kór elleni küzdelmet támogató alapítvány munkájához.

A Twitter és a Facebook, csak úgy, mint a YouTube, Vine, Instagram tele van Ice Bucket Challenge-videókkal; az akcióhoz egyre több híresség is csatlakozik. Az önmagukban is elég vicces feltöltések között már külön műfajt képeznek az elrontott kísérletek, azaz a bakivideók. Íme a legjobbak:

 

És hogy mennyire nem hülyeség ez az „ökörködés”, azt abból láthatjuk a legjobban, hogy a szervezet 10 nap alatt 160 ezer dolláros támogatásban részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik