Élet-Stílus

A szaglásunkkal fizetünk a gyorskajákért

A sajtburgert és társait már nem csak az elhízásért okolják, hanem a szaglás elvesztéséért is.

Eddig csak az elhízáshoz kapcsolódó betegségekkel kapcsolta össze a tudomány a gyorséttermi finomságokat, de most úgy tűnik, más probléma is van. A magas zsírtartalmú ételek a Florida State University kutatása szerint a szaglás romlásához vezethetnek – tudjuk meg a Journal of Neuroscience friss kutatásából

“Az orr belső rendszerének drasztikus strukturális és funkcionális változásához vezethet hosszútávon az egészségtelen táplálkozás” – állítja a kutatást vezető Dr Nicolas Thiebaud. A kísérletben résztvevő egerek ugyanis a zsír-alapú étrend következtében képtelenek voltak egy idő után felismerni a korábban megszokott illatokat, mivel a szagfelismeréshez szükséges agysejtek 50 százalékát elvesztették.


Kép forrása: Thinkstock 

“Ez az első tanulmány, amely összefüggést lát a magas zsírtartalmú étrend és a szaglóképesség elvesztése között. Mindez új perspektívákat nyit az elhízással kapcsolatos problémák megértéséhez” – vélekedik a szakember.

Debra Ann Fadool professzor hozzáteszi “További aggodalomra ad okot, hogy miután a magas zsírtartalmú étrenden élő egerek újra visszatértek az egészséges életmódhoz, a szaglásuk továbbra sem javult. Úgy látszik, a képesség, amit az étrend tönkretett, nem szerezhető vissza”.

És, ha már sajtburger…

Néhány napja járja az internetet egy videófelvétel, melynek egyik főszereplője történetesen éppen a fent már említett sajtburger, amit a University of Nottingham kutatói kíváncsiságból tömény sósavban mártanak meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan nézhetnek ki azok a folyamatok, melyek az ember gyomrában is lezajlanak. Nos… Az biztos, hogy nem túl gusztusosak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik