Élet-Stílus

Ezeket együk, hogy elkerüljük a rákot

Az új ajánlás a korábbinál sokkal szigorúbb, és nem meglepő módon a zöldségekre esküszik.

A daganatos betegségek jó része nem villámcsapásszerűen érkezik az életünkbe, hanem lassan alakul ki – ráadásul megfelelő életmóddal és jól összeállított étrenddel sokat meg is lehetne előzni. Melyek azok az ételek, amelyeket érdemes fogyasztani?

Egy amerikai szervezet új, a korábbinál szigorúbb étrendi ajánlást fogadott el, melynek betartásával jelentősen csökkenthető a daganatos betegségek kialakulása. Az ajánlott étrend a növényi eredetű táplálékokat részesíti előnyben, és a szójabab, a keresztesvirágúak (káposzta, brokkoli, karfiol stb), sötét leveles zöldségek (spenót, mángold stb.), a hagymafélék és a karotinoidokban gazdag zöldségek (édesburgonya, sárgarépa) napi fogyasztását javasolja.


Kép forrása: Thinkstock 

“Hozzá kellene szoknunk, hogy az étrendünket a zöldségek, a gyümölcsök és a hüvelyesek köré építsük fel. Ezek az élelmiszerek rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaznak, így hosszú távon erőteljesen csökkenthetik a daganatos betegségek rizikóját” – mondta dr. Neal Barnard, az ajánlás egyik kidolgozója.

Az új ajánlások

A férfiak csökkentséka tejtermékek mennyiségét és bánjanak óvatosan a kalcium-tartalmú étrend-kiegészítőkkel – 35 grammnyi tejprotein fogyasztása 32 százalékkal, két bögre tej pedig 60 százalékkal növeli a prosztatarák kialakulásának rizikóját. A kalciumtabletták esetében a határ 400 milligramm, ennél több már 51 százalékkal növeli a prosztatarák veszélyét.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik