Élet-Stílus

Elkeserítő hír a mississippi csecsemőről

Mégsem sikerült kigyógyítani a veleszületett HIV-fertőzésből azt a Mississippi állambeli kislányt, akinél már 30 órával születése után erőteljes kezelést alkalmaztak, és bár 18 hónapos kora óta nem kapott gyógyszert, vizsgálatok még idén márciusban sem mutatták ki a kórokozót a szervezetében.

A múlt héten elvégzett tesztek viszont arról tanúskodnak, hogy a most négyéves gyereknél újra kimutatható a HIV. A kislány nagyjából két éve nem kapott kezelést, és az orvosok még tavasszal sem találtak nála fertőzöttségre utaló jeleket.

Ez volt első eset, hogy látszólag sikerült megfékezni az anyaméhen belüli HIV-fertőzést. A kislány most újból kezelést kap, amelyre jól reagál. Az orvosok nem tudják, hogy a vírus miért ütötte fel újra a fejét. A gyerek állapotára vonatkozó legfrissebb hírek beárnyékolják annak reményét, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel talán visszafordítható a HIV-fertőzöttség – írta a BBC News.

Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos amerikai intézet (NIAID) vezetője szerint az új eredmények “egyértelműen elkeserítőek”, és jelentős hatással lehetnek arra a szövetségi kutatásra, amely az anyaméhben történt HIV-fertőzés korai, agresszív kezelését vizsgálja. “Alaposan átvizsgáljuk a tanulmányt annak kiderítésére, hogy szükség van-e bármilyen módosításra” – fogalmazott a szakember.

Az Egyesült Államokban a legtöbb HIV-fertőzött várandós nő kezelést kap az AIDS ellen, hogy csökkentsék a magzati fertőzés kockázatát. A “mississippi csecsemőként” elhíresült kislány anyja azonban nem kapott ilyen gyógyszereket, betegségét ugyanis a szülés idején fedezték fel. Az orvosok szerint a baba akkora veszélyben volt, hogy harminc órával születése után három erős gyógyszert is elkezdtek adni neki anélkül, hogy megvárták volna a HIV-tesztje eredményét, amely egyébként pozitív lett.

Felemás eredmények

Egy hónapon belül kimutathatatlan szintre süllyedt a baba vírusfertőzöttsége. Folytatták a kezelését 18 hónapos koráig, amikor orvosai elveszítették vele a kapcsolatot. Tíz hónappal később vitték újra kezelésre a gyermeket. Ekkor az orvosok annak ellenére sem találtak nála fertőzöttségre utaló jeleket, hogy az édesanyja az eltelt időben nem adott neki gyógyszert.

2013 áprilisában egy másik HIV-fertőzötten született kislánynál is korai, a születés után mindössze négy órával elkezdett kezelést alkalmaztak az orvosok Los Angelesben. A tesztek szerint a gyermek teljesen vírusmentes, de továbbra is kezelést kap.

Eddig csupán két beteg esetében vélik úgy, hogy meggyógyult a HIV-fertőzésből. Az első berlini betegként emlegetett német férfi egy kísérleti kezelés után lett jobban, de utóbb kiderült, hogy génjeinek, és nem annyira a koktéloknak köszönhetően szorult vissza a fertőzés. A második berlini betegként ismert amerikai Timothy Ray Brownba 2007-ben pedig olyan donor csontvelőjét ültették be, akinél természetes HIV-rezisztenciát állapítottak meg. A beteg évekkel a transzplantáció után egészségesnek bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik