A nyári melegben jól esik egy hűsítő fagylalt, vagy az alaposan lehűtött gyömölcs. Sokan azonban a szabadság ideje alatt hajlamosak felelőtlenebbül viselkedni – ami a táplálkozási szokásokra is igaz. Az óvatlanságért súlyos árat fizethet az, aki szalmonellával fertőzött élelmiszert fogyaszt – figyelmeztet közleményében a medukáció.hu.
Mi okozza?
A szalmonella-fertőzést baktériumok idézik elő. Ezek a bacilusok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, de elsősorban az állatok beleiben fordulnak elő és legtöbbször bélfertőzéseket okoznak. A fertőzés forrása általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és/vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.
Akkor aggódjon, ha…
A fertőzés tipikus tünete a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véres. A lappangási idő 6-72 óra között szokott lenni. Tehát előfordulhat, hogy csak napokkal a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után csap le a betegség. A fenti tünetekhez társulhat még láz és izomfájdalom is.
A súlyos, más szerveket is érintő bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel, hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Érdekes, hogy a súlyos formánál a bélműködés zavara miatt a hasmenés és székrekedés válthatja egymást.
Ha már megtörtént a baj…
Az egyszerű hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel. A gyógyulási idő 3-7 nap. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után is még 4-5 hétig a székletünk fertőző. Gyerekek esetén még fél év múlva is kell számolni azzal, hogy fertőzhetnek.
Tippek a megelőzéshez
A legfontosabb lépés a megfelelő higiéniás szabályok betartása, ami jelen esetben az ételek tárolásával, feldolgozásával, és a kézmosással kapcsolatosak. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek jó része vécéhasználat után nem mos kezet. Pedig a szalmonella és más bélfertőzések esetén ez kulcsfontosságú.
Fontos tehát:
- Azokat az élelmiszereket, melyek legtöbbször a szalmonella baktériumának forrásai (nyers tojás, tojás tartalmú élelmiszerek, hús-, hurka- és kolbászféleségek) hűtőben tárolni, mely legalább 7 Celsius-fokra le van hűtve.
- Ügyeljünk arra, hogy a hűtőben tárolt élelmiszerek, különösen ha nyersek, lehetőleg ne érintkezzenek egymással.
- A hideg élelmiszereket hűtőből kivéve mielőbb, a meleg élelmiszerek pedig 2 órán belül el kell fogyasztani.
- Különösen veszélyes lehet a fagyasztott húsok felolvasztásakor keletkező húslé, ezért azt alaposan le kell öblíteni.
- A zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne ugyanazon a deszkán daraboljuk, amelyen a húst. A vágódeszkát mindig alaposan, legalább 60 fokos vízben tisztítsuk meg.
- A vágódeszkán keletkező rések a baktériumok melegágyai lehetnek, ezért célszerű a deszkát gyakran cserélni, illetve lecsiszolni.
- A mosogatórongyokat, szivacsokat szintén ajánlatos alaposan kimosni, gyakran cserélni.