Élet-Stílus

Koplalódiéta cukorbetegség ellen?

A koleszterinszint csökkentésével előznék meg a cukorbetegséget.

 

A Salt Lake City-i Intermountain Orvosi Központ kutatói felfedezték, hogy a szervezet 10-12 óra koplalás után más energiaforrások után néz a testben, hogy fenn tudja tartani önmagát. A szervezet kivonja a károsnak tartott LDL koleszterint a zsírsejtekből, és ezt használja fel energiaként.

“A koplalás fontos szerephez juthat a diabétesz megelőzésében” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Benjamin Horne, az Intermountain Kardiológiai Intézetének igazgatója. “Bár már évek óta kutatjuk a koplalást és annak egészségügyi előnyeit, eddig nem tudtuk, miért jár előnyökkel a koplalás a diabétesz kockázataival kapcsolatban.”


Kép forrása: Thinkstock

Korábbi kutatásukban az intézet munkatársai egészséges embereket vizsgáltak, akik egy napig koplaltak, és kimutatták, hogy a csak víz alapú böjt a vércukorszint csökkenésével és a fogyással is összefügg. Amikor az egészséges emberekben vizsgálták a koplalás hatásait, a koleszterinszint emelkedett az egyszeri, 24 órás koplalás alatt.

A mostani kutatást azért indították el, hogy megvizsgálják a koplalás hatásait a prediabéteszes betegekre. A kutatás résztvevői prediabéteszes férfiak és nők voltak 30 és 69 év között, akik legalább három metabolikus kockázati tényezővel rendelkeztek. A résztvevők némelyike túlsúlyos vagy elhízott volt, mások viszont nem. A korábbi kutatásokban csak elhízott személyeket vizsgáltak, és a koplalás okozta fogyásra összpontosítottak.

Tudjon meg még többet a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik