Élet-Stílus

Alkalmi szex: van, akinek kifejezetten jó tesz

Azok az emberek, akik élvezik az alkalmi szexet, kevésbé hajlamosak a depresszióra vagy a szorongásra.

A közhiedelem szerint az alkalmi szex bűntudattal és “szívfájdalommal” jár, azaz inkább rosszul érzik magukat azok, akik ezt teszik. Ám egy új kutatás szerint ennek lehetnek pozitív hatásai is – bizonyos emberek számára.

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik az alkalmi szexre a leginkább törekedtek, azoknál ez nagyobb önbecsüléssel, nagyobb elégedettséggel, életörömmel párosult, miközben kisebb volt a depressziósok és a szorongók aránya a körükben.


Kép forrása: Thinkstock

Általában, azok, akiket a legjobban feldob mindez, azok “szexista, manipulatív, erőszakos és nárcisztikus férfiak”. A következtetéseket 370 egyetemi hallgató vizsgálatából vonták le a kutatók, akik kilenc hónapon át figyelték a diákok szexuális viselkedését, érzéseit és általános közérzetét, azaz: “jóllétüket”.

Kérdéseket tettek fel nekik arról, hogy mi a véleményük az alkalmi szexről, hány emberrel feküdtek le csak egy alkalommal, milyen szintű volt a szexuális vágyuk. Akik mindezt elfogadták, “jól tűrték”, sőt élvezték, azokat “szocioszexuálisoknak” nevezték.

Ezek az emberek – a teljes sokaság 42 százaléka – magasabb önbecsülésről számoltak be, miközben a depresszió alacsonyabb rátával fordult elő a körükben. A kutatók azokkal hasonlították őket össze, akik senkivel sem jöttek össze az előző kilenc hónapban.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik