Élet-Stílus

Eltitkolta az ingatlanügynök, hogy halottak vannak a kertbe temetve

Megvenni egy házat vagy lakást komoly, megfontolt döntést igényel, amire sok fontos szükséges információra szüksége van a vevőnek. De mi van akkor, ha az eladó lényeges adatokat titkol el?

Akkor jön képbe – legalábbis Nagy-Britanniában – a TPO nevű fogyasztóvédelmi szervezet, ahol panaszt tehetnek a vásárolók a szerintük fontos információkat eltitkoló ingatlanügynökök ellen. A szervezet most legfurcsább panaszokból gyűjtötte össze néhányat a Daily Mail, amelyekből kiderül, nem mindig az ügynökök hibáznak.

Eltitkolt temető

Fotó:Thinkstock

Abban talán mindenki egyetért, hogy az a tény, hogy a megvásárolni akart ingatlan egy régi temetőn áll, nem egy olyan információi, amit el kellene titkolni a vevők elől, pedig egy ügynök pontosan ezt tette egy hirdetésben. Illetve egészen pontosan nem titkolta, csak elfelejtette megemlíteni, hogy a tágas kertben emberi maradványokat találtak. Valamint azt is, hogy még vizsgálat zajlik annak kiderítésére, hogy a szomszédos területeken rejt-e még holttesteket a föld. A TPO ez esetben elmarasztalta a bepanaszolt ingatlanügynököt, és kötelezték a temetői múlt feltüntetésére.

„Utálom a várost – kérem vissza a pénzem”

Fotó:Thinkstock

Egy új városba költözni igazán nagy döntés. Nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra meghozni, és ezt így gondolta a TPO is, amikor elutasította egy nő panaszát, aki pár hónappal azután, hogy egy kis tengerparti településre költözött, rájött, az nem neki való, és visszakövetelte a pénzét az ingatlanügynökségtől. A vevő panaszában kijelentette: a hely túlságosan „lelakott” volt, és a „rosszindulatú” sirályok miatt képtelenség volt az erkélyen ennie. Szerinte ezt az információit az ügynökségnek kötelessége lett volna közölni vele, és pénzvisszatérítést kért. Elutasították.

Szellemjárta ház

Fotó:Thinkstock

Egy házaspár már kifizette a foglalót egy 200 éves vidéki kastélyra, amikor az épület bejárásakor egyértelműen olyan érzésük támadt, hogy abban kísértetek járnak. A kastélyt nekik megmutató ingatlanügynök csak nevetett felvetésükön, de a házaspár nem hagyta annyiban a dolgot. Egy antikváriumban vettek egy könyvet a kastély történetéről, és abból megtudták, hogy azt egy rendkívül gazdag ,és kegyetlen természetéről ismert kereskedő építette, akinek szelleme azóta is a házban kísért.

Gyorsan telefonáltak is az ingatlanügynökségnek, és a foglaló visszafizetését kezdték el dühösen követelni, közölve, elállnak a vásárlástól. Az ügynökség azonban kijelentette, nem adják vissza a foglalót. A TPO az ügynökséget adott igazat, miután a házaspár hozzájuk fordult. A szervezet szerint a vevőket az ingatlanon körbevezető ügynöknek nem kell kivizsgálnia természetfölötti lények jelenlétét az ingatlanban. Azt közölni kell, ha tudják, hogy gyilkosság történt az épületben, de nem kötelező ismerniük az össze korábbi lakó történetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik