Élet-Stílus

Háromhetente műtik az egyéves Zalánt

Ritka szembetegsége miatt nemcsak a látása, hanem az élete is veszélyben van a kisfiúnak. Kezelése nagyon nagy teher a négygyermekes családnak. Az alagútvégi fény pedig még csak egy kis pont.

A győrasszonyfai Pintér Zalánról tavaly nyáron már írtunk. A kisfiú akkor volt három hónapos. Akkor bizonyosodott be édesanyja aggodalma, hogy a kívülállók számára makkegészségesnek tűnő, derűs babának komoly betegsége van.

Pintér Enikő az összeomlás határán kezdett blogot írni. Onnan jutott el hozzánk is a család története.

A képek forrása: zalan2013.wordpress.com

Öt daganat volt a szemében

A négygyermekes anyukának eleinte csak az tűnt fel, hogy ha a pelenkázóra tette a néhány hetes Zalánt, egyből jobbra nézett, balra soha. Férje akkor viccesen azzal nyugtatta, hogy az csak azért van, mert tetszik neki a falon lógó ETO-sál. Eleinte a védőnő, sőt még egy szemész is megnyugtatta, hogy nincs semmi baj. Egyszer azonban, amikor azt látta, hogy a baba egyik szeme fehéren világít, nem volt kétséges számára, hogy mégis baj van, nem is kicsi. Félelme beigazolódott: öröklött szembetegségről van szó. Öt daganat van a kicsi szemében. A kis Zalán apja is az úgynevezett retinablastoma miatt veszítette el egyik szemét. Első három gyerekük már túl van a szükséges vizsgálatokon, náluk nem jelentkezett a betegség.

A retinoblastoma egy alattomos, rosszindulatú, agresszív idegdaganat. Kezelés nélkül a gyerek 2 éven belül belehalhat. Ha a gyereked kancsalít, ha a vakuval készített fotón nem piros a szeme, hanem fehér, vidd orvoshoz – figyelmeztet Tünde a blogján.

Ahogy kiderült, mi a baj, másnap már vitték is a műtőbe a három hónapos kisfiút.

„Életem legnehezebb másodpercei voltak, amikor odaadtam egy idegen kezébe a kincsemet. A szívemet, mintha ezer marok szorongatta volna. A párom el is sírta magát a tehetetlenségtől. Ólomlábakon cammogtak a percek, míg 20 perc múlva visszakaptam a kis kincsem” – idézi az első operációt Enikő a blogjában.

„Akkor úgy éreztem, most mindenki hagyjon békén! Hogy a másik 3 gyerek ne érezzen semmit a feszültségből, a férjem elvitte őket, míg az első kétségbeesés levonul rajtam. Zalánnal ketten maradtunk. Soha nem fogom elfelejteni. Ültem vele a kertben, sírtam és arra gondoltam, vajon fog-e látni a kisfiam, mikor lehullanak a levelek, vagy mikor tavasszal újra kizöldülnek?” – idézi fel most az anya az egy évvel ezelőtti nehéz napokat.

Már az autózástól is retteg a kisfiú

Azóta a kisfiú túl van három kemoterápián, 13 lézeres, illetve fagyasztásos műtéten. 16-szor altatták már az alig több, mint egyéves gyereket  – tudtuk meg most az anyukától. Elmesélte, hogy eleinte az operációk után egy órán át üvöltve sírt a gyermek, aztán mostanában már kap olyan fájdalomcsillapítót, hogy jobban viseli a beavatkozásokat.

„Ha beülünk az autóba, már fél, akkor már tudja, hogy valami rossz jön, mert máskor nem megyünk autóval” – mondja Enikő.

A családnak nincs kocsija, amikor Pestre kell menni, akkor kérnek valakit, hogy vigye el őket.  Ez az egyik legnagyobb teher nekik, üzemanyagot fizetni háromhetente. És emellett körülbelül havi százezer forint kell a gyermek étrendkiegészítőire. Erre is nehéz előteremteni most a pénzt. Jótékonysági árveréseket tartanak, műanyagkupakokat gyűjtenek, hogy legyen elég ennivalójuk meg ruhája is a babának, illetve a három másik gyereknek.

Esélyekről később

Most csak egy-egy aktív daganat van Zalán szemében.

„Ez azt jelenti, hogy jó úton haladunk, de a háromhetente esedékes műtétekre még biztosan évekig kell vinnünk Zalánt – mondja Enikő.  3-5 éves korára lehet vége ennek a rémálomnak. Az már biztos, hogy az egyik szemére nem fog látni, de most az életéért küzdünk. Esélyekről pedig csak egy év múlva kezdhetünk beszélni. De meg fog gyógyulni. Meg kell gyógyulnia!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik