Élet-Stílus

Indulhat a harc a parlagfű ellen

Ideje megkezdeni az irtást, mert jöhetnek ellenőrizni. Különösen a hónap végétől lehet komoly bírságot kapni a területünkön fellelhető gyomnövényért.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szerint jelenleg az allergiások ellensége  most 5 és 40 cm közötti magasságúak lehetnek. A növények könnyen felismerhetők szárnyasan szeldelt leveleikről.  Akinek a felismerés gondot okoz, az interneten bőven talál róla képeket, többek között a PME honlapján is.

A földhivatalok határszemlék keretében ellenőrzik a termőföldeket, és szükség esetén felszólítják a használót, hogy a gyommentesítési kötelezettségének tegyen eleget. Amennyiben ezt elmulasztja, a hatóság  bírságot szab ki. Ez azonban csak a töredéke annak a bírságnak, amelyet június 30. után a bimbós vagy virágos állapotú parlagfű miatt lehet kiróni.

A parlagfű pollenjét a szél sok kilométerre elviszi, így azok is szenvednek tőle, akik a fertőzött mezőgazdasági területektől távolabb laknak. Az eddigieknél eredményesebb parlagfű-felderítés érdekében a PME internetes bejelentőoldalt (és egy zöldvonalat (06 80 204 355) működtet. Az elektronikus térképen egyszerűen megjelölhetők a parlagfüves területek. Az Egyesület arra biztatja a lakosságot, hogy pl. utazás, kirándulás közben is figyeljék a parlagfüves területeket, és fényképekkel jelentsék be azokat. A PME a bejelentéseket a saját nevében továbbítja az illetékes hatóságoknak (külterületek esetében a földhivataloknak, belterületek esetében a jegyzőknek), de az eredeti bejelentők adatait a visszaélések megelőzése érdekében bizalmasan kezeli, senki részére nem szolgáltatja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik