Élet-Stílus

Veszélyesek-e a műanyag palackok?

Hőség van, ilyenkor ajánlott sok vizet innunk. De milyet? És főleg miből? Nem mindegy? Nem mindegy!

Jön a nyár, mindenhol verikbelénk, hogy igyunk annyit, mint egy szabadnapos gödény, mert különben megöregszünk, ráncosak és betegek is leszünk – olvastuk az Ökoanyu blogon. Az tény, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesen éljünk, de ahogy az a blogból kiderült, nem minden a mennyiség. Ahogy arra a blog szerzője is utal, a sokak által kedvelt ásványvizek, elsősorban a csomagolásuk miatt válhatnak veszélyessé.

Jó ideje nem tetszik, hogy itthon már semmilyen betétdíjas ásványvizet nem lehet kapni. Tehát üveges ásványvíz az nincs, csak márkás, drága nyugati áru a “gurméboltokban”.

Pár éve amúgy volt egy próbálkozás, hogy ne szűnjön be minden üveges termék, de beszűnt. No comment, tehát választási lehetőség nincs.


Kép forrása: Thinkstock

Akkor pisztergálta fel újra a fantáziámat ez az egész műanyagpalack-ügy, amikor az egyik kisbabás barátnőm posztolta, hogy a babavizek palackja is abból a műanyagból készül, ami nem tartozik a biztonságosak közé.

Megint azt mondtam: ne már! Ez biztos túlzás, átverés, ijesztegetés.

De azért piszkálta az csőrömet.

Nem lett igazam, nem túlzás, nagyon hamar a hiteles forrásaim között megtaláltam a műanyagok osztályozását és tényleg az a konlkúzió, hogy azok a palackok, amiket nap, mint nap cígölünk magunkkal, nem az igaziak.

Főleg nyáron nem, amikor a hő hatására még jobban kioldódhatnak belőlük azok az anyagok, amelyek aztán a vízbe kerülve nem feltétlenül veszélytelenek az egészségünkre nézvést. A műanyagokat egy osztályozási rendszer szerint számozzák, ezeket a számokat írjáka palackok aljára. Az ásványvizes üveges alján az 1-es számot találhatjuk, mely nem kapja meg a biztonságos besorolást. A jó és a  rossz műanyagokról a Tudatos Vásárlók oldalán találhattok részletes leírást.

A felismerést követően a blog szerzője úgy döntött, félrehajítja a divatos műanyagpalackot és egészségesebb alternatívát keres. Kíváncsi a folytatásra? Szeretné tudni létezik-e egyáltalán megoldás ilyen problémára? Olvassa el az Ökoanyu blog oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik