Élet-Stílus

A szeretet hét biztos jele óvodáskorban

A kicsik már óvodáskorban is számtalan módon ki tudják fejezni rajongásukat, szeretetüket a szüleik iránt. Íme, néhány példa.

Felnőtt korban sokkal több lehetőségünk van pozitív érzéseink kifejezésére, mint óvodásként. Ám, ha ismerjük gyermekünk kifejezéstárát, könnyebben megértjük viselkedését.

1.Neveletlenül viselkedik

Elfordulunk a játszótéren és gyermekünk máris a homokot szórja valaki fejére vagy begyűjti a játékokat? Bármilyen hihetetlenül hangzik, ezzel a viselkedéssel is a figyelmünket szeretné felhívni, ami azt jelenti, hogy fontosak vagyunk neki. A gyermekek számára a negatív figyelem – jól összeszidjuk – is sokkal biztonságosabb érzés a figyelem teljes hiányánál.

2.Mi vagyunk a példaképe

Sok óvodás gyermek szereti pontosan leutánozni amit teszünk, mondunk. Ez elmehet egészen odáig, hogy “fontos telefont intéz a főnökével” miközben püföli a “számítógépét”, netán káromkodó szavakat is használhat, miközben “vezeti az autóját”. Meg kell értenünk, mi vagyunk gyermekeink első, rajongással övezett “rocksztára”.


Kép forrása: Thinkstock

3.Szavakkal mondja el

Három-négy éves kor körül várható, hogy gyermekünk szóbeli kifejezési képessége eljut érzelmeinek megfogalmazásáig. A szülők alig várják, hogy meghallják a mondatot: “Szeretlek, Anya! Szeretlek, Apa!”. Azok a gyermekek, akik sok ölelést, babusgatást, szeretgetést kapnak, használni fogják ezt a kifejezéstárat is. Az ilyen jellegű mondatok, mint: “Anya, olyan puha a bőröd”, vagy “Feleségül veszlek, és örökre együtt leszünk” mind arról árulkodnak, gyermekünk mennyire odavan értünk.

4.Vigasztalni próbál

Meglepő lehet, hogy egy óvodás korú gyermek milyen együtt érző és odafigyelő tud lenni. Lehet, hogy a kedvenc takaróját adja oda vigasztalásul, ha szomorúnak lát, vagy puszit ad fájó testrészünkre, ha megütjük magunkat. Pontosan leutánozza azt, ahogyan mi bánunk vele hasonló helyzetekben. Egyes gondolkodók szerint ez egy mélyen rögzült túlélési módszer. Gyermekünk világának részei vagyunk, és ha valami rosszul működik ebben a világban, megpróbálja jóvátenni, hogy megint minden tökéletes legyen. Végül, de nem utolsósorban ez a viselkedés nagyon cuki.

Még többet tudhat meg, ha elolvassa a folytatást a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik