Élet-Stílus

Ezért eszünk csokit, ha idegesek vagyunk

Bármilyen furcsa, a stressz nemcsak a közérzetünkre, de még az ételválasztásunkra is kihat.

A Monell Center a stressz által aktivált hormonok receptorait lokalizálta a szájüreg ízlelősejtjeiben. Ezek a sejtek felelősek elsősorban az édes íz érzékeléséért. A kutatással tisztázták a molekuláris hátterét annak, hogy miért esznek egyes emberek több édességet a stressz hatására.

A kutatási eredmények azt sejtetik, hogy a stresszhormonok (jelen esetben a glükokortikoidok, GC) stressz bekövetkeztekor közvetlenül hatnak az ízérzékelő sejtekre. Vagyis a stressz befolyásolja, miként érezzük a cukrok vagy más ízfokozók ízét.


Kép forrása: Thinkstock

“A stressz különösen az édes íz érzékelését befolyásolja” – állítja a mostani tanulmány vezető szerzője, M. Rockwell Parker, a Monell kutatóintézet munkatársa a Medical Xpress szerint. Ez magyarázza, milyen molekuláris mechanizmus rejlik annak a hátterében, hogy egyes emberek intenzív stressz hatására több cukros ételt esznek.

A glükokortikoid hormonok speciális GC-receptorok aktiválásával hatnak a testre. Minthogy a stressz közismerten nagy hatással van az anyagcserére és az ételválasztásra, a kutatók egérkísérletekben tisztázták, hogy az ízlelősejtek tartalmaznak-e GC-receptorokat.

A kutatók az eredményeiket a Neuroscience Letters című szaklapban publikálják. A nyomtatásban való megjelenés előtt, online is közzétették munkájukat. Ebből kiderült, hogy a nyelven jelen vannak a GC-receptorok, méghozzá azokban az ízlelősejtekben, amelyek az édes, az umami és a keserű ízért felelősek.

Még többet szeretne megtudni? Olvasson tovább a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik